16 iun. 2023 | 08:17

O reformă a justiției dedicată lui Berlusconi, aprobată de Guvernul italian. Cum vor fi consolidate drepturile deținuților 

ULTIMA ORĂ
O reformă a justiției dedicată lui Berlusconi, aprobată de Guvernul italian. Cum vor fi consolidate drepturile deținuților 

O reformă a justiției dedicată fostului prim-ministru italian Silvio Berlusconi, care a murit pe 12 iunie, la vârsta de 86 de ani, a fost aprobată de Guvernul italian. Drepturile deținuților vor fi consolidate.

Ce presupune reforma justiției

Proiectul de lege, pe care guvernul de dreapta al lui Giorgia Meloni l-a dedicat lui Berlusconi, se referă, printre altele, la limitarea folosirii interceptărilor telefonice. Concret, va fi limitată utilizarea în procese a conversațiilor interceptate care implică persoane care nu sunt investigate direct.

Abolirea infracțiunii de abuz în serviciu este un punct cheie în cadrul acestei reforme. Ministrul Justiției, Carlo Nordio, a numit-o infracțiune „evanescentă” ce descurajează aleșii să ia decizii și blochează procedurile judiciare.

Un alt punct cheie al reformei se referă la protejarea persoanelor împotriva arestării. Judecătorii nu vor mai putea dispune arestarea suspecților fără a-i interoga în prealabil. Excepție va face cazul în care se va putea demonstra că este necesar un element surpriză pentru un rezultat de succes al anchetei.

De asemenea, mandatele de arestare vor trebui să fie semnate de un complet de trei judecători în loc de doar unul, așa cum se întâmplă în prezent.

Unii procurori și judecători, nemulțumiți

Proiectul de lege va merge acum în parlament pentru dezbatere și aprobare. Unii procurori și judecători au reclamat faptul că această reformă a justiției va îngreuna investigarea infracțiunilor și condamnarea infractorilor. Guvernul insistă că va reduce abuzurile procurorilor și va accelera procedurile.

În cadrul acestei reforme, dreptul procurorilor de a face apel împotriva achitărilor – un eveniment extrem de frecvent în Italia – este restrâns și pentru o serie de infracțiuni mai puțin grave.

Președintele Asociației Magistraților din Italia, Giuseppe Santalucia, a declarat că dezincriminarea abuzului în serviciu ar crea „un decalaj nejustificat în protecția dreptului penal”.

Oficialul a precizat că în cazul în care trei judecători vor decide asupra ordinelor de arestare vor apărea probleme organizatorice din cauza lipsei de personal, în timp ce împiedicarea procurorilor să facă recurs la achitări, probabil, este contrară constituției.

Ministrul adjunct al Justiției, Francesco Paolo Sisto, a respins obiecțiile, declarând că reforma va „debloca țara” și ar trebui văzută ca un cadou postum pentru Silvio Berlusconi.

„Este corect să-i dedic această reformă, pentru că este în concordanță cu valorile sale”, a spus el.

De altfel, o mare parte din cariera politică a lui Silvio Berlusconi a fost afectată de bătălii juridice. Fostul premier al Italiei s-a plâns în mod frecvent că a fost victima autorităţilor judiciare din Milano.