24 mai 2023 | 10:17

O nouă zi liberă pentru români. Condiția pe care trebuie să o îndeplinească angajații pentru a beneficia de ea

ULTIMA ORĂ
O nouă zi liberă pentru români. Condiția pe care trebuie să o îndeplinească angajații pentru a beneficia de ea

Angajații din România ar putea avea o nouă zi liberă, conform unui proiect de lege ce a fost inițiat de USR și a fost depus recent la Senat. Cei care vor dori să beneficieze de aceasta vor trebui să îndeplinească o condiție.

Condiția pentru ca angajații să beneficieze de o nouă zi liberă

Dacă va fi adoptat proiectul de lege ce a fost depus la Senat de către deputatul Alin Apostol, angajații din țară ar putea beneficia de încă o zi liberă, cu condiția de a urma cursuri de prim ajutor.

Conform proiectului de lege, noua zi liberă pentru participarea la cursuri de prim ajutor va putea fi solicitată atât de angajații de la stat, cât și de cei din mediul privat.

Proiectul prevede că salariații vor putea urma cursurile de prim ajutor la „instituţiile, asociaţiile, organizaţiile neguvernamentale sau persoanele juridice autorizate şi/ sau competente, potrivit legii, să organizeze şi desfăşoare aceste cursuri”.

Conform proiectului, angajatorii ar trebui să-și poată deconta integral de la stat zilele libere acordate salariaților din impozitul pe profit.

Demersurile, inițiate după ce o elevă a murit înecată cu un jeleu

Demersul USR vine în urma tragediei de la Cluj, unde o elevă a murit după ce s-a înecat cu un jeleu. Politicienii spun că scopul este ca tot mai mulți români să aibă noțiuni de prim ajutor.

De altfel, același deputat a mai depus la Senat un proiect ce prevede predarea unui curs de prim ajutor în școli.

„Educația de prim ajutor salvează vieți. Este primul pas pe care îl putem face – să pregătim generațiile viitoare să fie pregătite. De când am preluat mandatul, lucrez pentru a introduce Educația de prim ajutor în școlile noastre. Îmi doresc ca toți copiii să fie pregătiți să acorde ajutor în situații-limită.

Să poată salva vieți dacă situația o cere. Dar, pentru asta, trebuie ca Educație de prim ajutor să fie o materie atractivă, predată de specialiști cu pregătire psihopedagogică și cu o bază practică. Copiii au nevoie să înțeleagă, să vadă, să exerseze, nu să învețe pe de rost”, a spus deputatul USR Alin Apostol.

Deputatul a avut întâlniri cu experți în prim ajutor, atât din partea Crucii Roșii, cât și din partea DSU, cu reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și ai Administrației Prezidențiale.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament, apoi promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.