02 aug. 2023 | 11:54

O nouă categorie de pensionari de lux, cea mai nouă consecință a planului de economisire a coaliției: ies mai repede la pensie, dar și cu salariu EXCLUSIV

ULTIMA ORĂ
O nouă categorie de pensionari de lux, cea mai nouă consecință a planului de economisire a coaliției: ies mai repede la pensie, dar și cu salariu EXCLUSIV

Planul de măsuri menit să reducă deficitul bugetar riscă să nască o nouă categorie de „tineri pensionari speciali”. Este vorba de punctul care vizează reducerea numărului de funcții de conducere „de la 12 la 8 procente din totalul angajaților, desființarea funcției publice de șef de birou și creșterea numărului de persoane din subordinea celor ce dețin funcții de conducere”. Astfel cei care au avut o perioadă bună funcții de conducere și se vor trezi acum pe funcții de execuție, iar mulți dacă au vechimea de 20 de ani în muncă pot ieși liniștiți la pensie la 40 de ani, iar ulterior să se angajeze și la stat, unde pot cumula și pensie și salariu.

Cum vrea să facă statul economii

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, miercuri, într-o scurtă conferință de presă că sunt peste 50 de măsuri cuprinse în OUG și spune că „este prima reformă reală în sistemul bugetar”. Premierul Ciolacu a dat vina și pe greaua moștenire. Ciolacu nu a vrut să stea și la întrebările jurnaliștilor și a plecat rapid după scurta conferință de presă la care era prezent și Marcel Boloș, ministrul de Finanțe.

„Sunt măsuri cu efecte imediate şi cele indirecte, cum sunt cele 200.000 de locuri vacante, undele bugetate, altele nebugetate. Au şi efecte indirecte privind cheltuielile.

Sunt plafoane la sporuri. Nu putem avea sporuri mai multe ca salariul de bază. Nu putem aveam pensii speciale mai mari decât ai avut veniturile. Nu putem să avem venituri mai mari ca preşedintele României şi să mai primim şi tichete de vacanţă”, a punctat Marcel Ciolacu.

Coaliția de guvernare vrea să facă economii la buget prin creșterea de taxe și prin reducerea cheltuielilor bugetare. În ceea ce privește reducerea cheltuielilor la buget multe sunt doar pe hârtie, adică nu au niciun impact, iar altele au un impact invers.

„Reducerea numărului de funcții de conducere de la 12 la 8 procente din totalul angajaților, desființarea funcției publice de șef de birou și creșterea numărului de persoane din subordinea celor ce dețin funcții de conducere”, este un punct din planul de măsuri anunțat de fostul premier Nicolae Ciucă.

Această măsură nu face decât să creeze o nouă categorie de pensionari speciali.

„Adică o treime dintre posturi se vor desființa măsura are și efectul pervers. Posturile care se desființează și sunt ocupate se pot pensiona la 38 40 de ani, iar Ciolacu și Ciucă vor mai face o categorie de pensionari speciali prin această măsură. Ei dacă sunt șefi de birou sau șefi serviciu și nu mai vor să treacă pe funcții de execuție statul e obligat să-i scoată la pensie dacă au 20 de ani vechime 

De exemplu, în instituțiile de forță dacă ai zece ani de uniformă și 20 de ani vechime cumulată poți ieși la pensie cu o pensie șmecheră, deci încă o categorie  de 5-4 % de bugetari speciali care ies la pensie de tineri și după îi angajează tot pe ei la sinecuiri si o să aibă și pensie și salariu”, a explicat Cosmin Dorobanțu, președinte al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor pentru Playtech.ro

Astfel, aceștia se pot pensiona potrivit legii la 38-40 de ani, depinde ce vechime au în câmpul muncii, iar dacă s-au angajat pe la 18 ani sau 20 de ani la 40 sunt pensionați. Mai mult, reprezentantul FSNAP spune că membrii de partid angajați în diverse agenții sau instituții de stat, acei bugetari „inutili” și mulți vor rămâne în funcții, în timp ce bugetarii utili se vor pensiona și vor pleca din sistem.

„Nu știu ce economie va face el cu așa ceva pentru că în loc să-i plătească să muncească îi trece în categoria pensiilor după ce că sunt nereguli la pensiile civile, mai bagă încă o categorie de oameni, pensionarii tineri 

În esență posturile acestea, reforma asta în sectorul bugetar și aici mă refer la bugetarii care sunt utili medici, polițiști, jandarmi, ei nu fac economie, scade profesionalismul, pleacă toți oamenii care au experiență”, a mai punctat Cosmin Dorobanțu.