22 feb. 2023 | 18:43

O navă cu încărcătură „periculoasă” a luat foc în Marea Baltică. Ambarcațiunea plutește în derivă, ce s-a întâmplat cu echipajul

ULTIMA ORĂ
O navă cu încărcătură „periculoasă” a luat foc în Marea Baltică. Ambarcațiunea plutește în derivă, ce s-a întâmplat cu echipajul

O navă cu o încărcătură periculoasă a luat foc, în noaptea de marți spre miercuri, în Marea Baltică. Ambarcațiunea cargo plutește în derivă la acest moment, în apropierea costelor Letoniei. Toți cei 15 membri ai echipajului au folosit o barcă pentru a se salva.

Incendiu la bordul navei „Escape”, în Marea Baltică

La primele ore ale zilei de 22 februarie, Centrul de Coordonare a Căutării și Salvarii Maritime din Letonia (MRCC Riga) a primit informații de la nava de marfă „Escape” că a izbucnit un incendiu la bord, care nu a putut fi stins cu sistemul autonom de siguranță, motiv pentru care s-a solicitat asistență.

Ambarcațiunea de 168 de metri plutește în derivă

Un incendiu puternic a izbucnit, în noaptea de marți spre miercuri, pe nava Escape, fiind imposibil de stins doar cu sistemul de siguranţă aflat la bord. Cei 15 membri ai echipajului au părăsit ambarcațiunea cu o lungime de 168 de metri, folosind o barcă de salvare. La această oră, aceștia se află în siguranță. Însă nava plutește în derivă, au anunţat forţele navale letone.

Echipajul Escape plecase din portul lituanian Klaipeda cu destinaţia Riga, potrivit serviciului de monitorizare navală marinetraffic.com. Focul ar fi izbucnit în camera motoarelor, ulterior cuprinzând alte părţi ale navei.

Ce „marfă periculoasă” transportă

Nava „Escape” navighează sub pavilionul Țărilor de Jos și transportă o „marfă periculoasă”, se arată în comunicatul naval, fără a preciza natura precisă a încărcăturii. Între timp, s-a aflat că transportă polimeri și vopsea.

Pentru stingerea incendiului din Marea Baltică, centrul leton de coordonare a salvării pe mare a trimis două remorchere echipate cu tancuri cu apă şi generatoare de spumă. Deocamdată, oficialitățile nu au oferit detalii asupra naturii încărcăturii periculoase.

Potrivit postului de radio public leton, ambarcațiunea Escape, care se află în derivă la circa 9 kilometri de ţărm, ar transporta polimeri şi vopseluri, dar nu ar exista indicii că focul a ajuns la containere. De asemenea, o purtătoare de cuvânt a autorităţii letone pentru mediu a afirmat că nu există nicio informaţie despre posibile pericole create de incendiul de pe navă.