O femeie aflată în moarte cerebrală a născut un copil sănătos. Cum este posibil, explicațiile specialiștilor
Deși pare o imposibilitate, există cazuri în care femei gravide aflate în moarte cerebrală sunt ajutate să aducă pe lume copii vii și sănătoși. Un asemenea caz recent a readus în discuție modul în care acest lucru este posibil și oferă o perspectivă nouă asupra acestor cazuri tragice pentru mamă, dar din care poate rezulta o viață nouă.
O femeie aflată în moarte cerebrală a născut un copil sănătos
Un caz nou în care o gravidă declarată în moarte cerebrală a fost ajutată să ducă sarcina la termen și să nască prin cezariană a făcut valuri în lumea medicală și nu numai.
Deși sunt rare, o statistică recentă a descoperit 35 de astfel de situații, dintre care, în 27, totul s-a încheiat prin nașteri „pe viu”, inclusiv 4 nașteri vaginale.
Descriind noul caz, cercetătorii de la Universitatea din Florida au explicat că o femeie de 31 de ani, gravidă în 22 de săptămâni, s-a prezentat la o clinică medicală acuzând dureri severe de cap. La scurt timp, ea a intrat în comă.
„Scanările cerebrale au confirmat că sunt îndeplinite criteriile pentru declararea „morții cerebrale” a pacientei, chiar în ziua internării”, au scris autorii studiului publicat în Cureus.
Analizele suplimentare au arătat că femeia suferise o hemoragie cerebrală.
„După o analiză interdisciplinară a specialiștilor în diferite domenii medicale, familia pacientei și-a exprimat dorința ca sarcina să fie dusă la termen prin susținerea somatică a gravidei”, au adăugat cercetătorii.
Cum este posibil, explicațiile specialiștilor
Deloc surprinzător, sarcina păstrării în viață a fetusului nu a fost un lucru simplu și a necesitat intervenții medicale extinse și diverse. Mama aflată în moarte cerebrală a fost conectată la un ventilator și i-a fost introdus un tub pentru hrănire.
Medicii au fost nevoiți să fie atenți la nivelul de tiroxine al gravidei – un hormon tiroidian ce are ca rol principal stimularea metabolismului bazal – și i-au administrat anticoagulante pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
De-a lungul săptămânilor ce au urmat, pacienta a suferit și de numeroase infecții, concretizate în pneumonii și alte complicații. Fetusul a fost protejat de toate acestea printr-o medicație variată, ce a inclus și antibiotice. După 11 săptămâni, chirurgii au adus pe lume bebelușul, prin cezariană.
„Copilul a fost într-o stare bună după naștere și nu a avut nevoie de resuscitare. Mama a fost internată la terapie intensivă, iar cinci zile mai târziu i-a fost chemată familia pentru a o lua acas”, au mai precizat autorii studiului.
La acel moment, suportul medical ce o ținea în viață a fost oprit, iar femeia declarată decedată. Deși foarte rare, asemenea cazuri au mai existat.
Aproximativ două treimi din femeile ce intră în moarte cerebrală în timpul sarcinii suferă de sângerări ale interiorului creierului sau ale zonelor din jurul acestuia.
Din cele 35 de cazuri identificate până acum, 69% au necesitat tratamente pentru infecții precum pneumonia sau sepsis, în timp ce 63% au dezvoltat tulburări circulatorii, iar 56% au suferit de diabet în fază incipientă.
În total, doar 8 dintre cele 35 de sarcini ale unor femei aflate în moarte cerebrală au fost fatale și pentru fetus, în 27 dintre cazuri, sarcina fiind dusă la termen.