O dronă de spionaj americană operează deasupra mării Negre. A intrat în spațiul aerian dinspre România
O dronă de supraveghere americană operează deasupra Mării Negre, potrivit datelor furnizate de FlightRadar24, un site de urmărire a zborurilor.
Dronă americană, deasupra Mării Negre
Avionul RQ-4 Global Hawk este văzut zburând la aproape 16.000 de km deasupra sudului Mării Negre. Traseul său de zbor arată că a intrat în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre dinspre România și a traversat de la vest la est.
Potrivit datelor FlightRadar24, traseul de zbor arată că drona a operat în spațiul aerian internațional la sud-est de Crimeea și la vest de orașul rusesc de coastă Sochi.
Întrebat joi, în cadrul unei conferințe de presă, când vor mai zbura SUA în misiuni cu drone, secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat:
„Nu voi intra în discuții despre misiuni specifice, rute, termene de operațiuni. Cred că secretarul Lloyd Austin a fost destul de clar că vom continua să zburăm și să operăm în spațiul aerian internațional acolo unde dreptul internațional permite, iar acest lucru include regiunea Mării Negre”.
Ce este RQ-4 Global Hawk
RQ-4 Global Hawk este o dronă de spionaj capabilă de misiuni la mare altitudine și de lungă durată, cu o suită de capacități de supraveghere și de colectare de informații.
SUA efectuează o evaluare a operațiunilor cu drone deasupra Mării Negre, în urma coliziunii dintre un avion de vânătoare rusesc și o dronă de spionaj americană, care a forțat drona să cadă.
Armata americană „examina îndeaproape” rutele dronei și evalua cum să scadă riscul de coliziune cu rușii, care au zburat în mod regulat cu avioanele lor de vânătoare în și din Crimeea, au declarat oficialii.
Pentagonul a cerut Comandamentului European să justifice zborurile de supraveghere în zonă pe viitor, în parte pentru a evalua riscurile, a declarat un oficial militar american de rang înalt.
Armata americană nu a oprit în totalitate zborurile dronelor pe fondul evaluării, ci a trimis același model de dronă, un MQ-9 Reaper, într-o misiune în aproximativ aceeași zonă deasupra Mării Negre, la scurt timp după producerea coliziunii, în încercarea de a supraveghea locul prăbușirii și de a monitoriza rușii care căutau resturile.