Nu se mai schimbă pensiile, s-au dat bătuți: anunțul de ultimă oră de la Parlament pentru pensionarii români
În teorie, pensiile speciale ar fi trebuit să dispară de mulți ani de pe meleaguri mioritice. În practică, se vor afla în plată până când multe generații de muncitori cu pensii mizere vor fi dispărut demult.
Cea mai recentă tentativă de desființare a pensiilor speciale, la fel ca cea dinaintea ei, au picat testul de constituționalitate la CCR, din cauza unor voturi date de beneficiari de pensii speciale. Acel set de circumstanțe ar fi putut fi considerat o coincidență dacă legea efectivă nu ar fi avut niște greșeli atât de ostentative încât să pară intenționate. Un lucru este însă sigur, deși a existat o tentativă de întoarcere în parlament a proiectului legislativ picat la Curtea Constituțională, acel efort se va amâna până în toamnă.
Între timp, țara noastră tocmai a pierdut o sumă fabuloasă din PNRR. Oficial, plata ei este amânată până în 2024. De fapt, viramentul cu pricina este condiționat de jalonul pensiilor speciale, iar acelea, după cum ziceam mai sus, nu pleacă nicăieri.
Conform Stiripesurse, Comisia Europeană a amânat plățile aferente jalonului 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până în ianuarie 2024. De asemenea, evaluarea efectuată de experții europeni ar urma să aibă loc în luna octombrie.
Reforma pensiilor speciale, amânată
Ministrul Muncii are o vizită planificată la Bruxelles pe 23 august unde se va discuta cea mai recentă inițiativă legislativă pentru desființarea sau măcar reducerea pensiilor speciale. Practic, nu se schimb nimic până când Comisia Europeană nu-și va da OK-ul, iar după aceea este improbabil să se schimbe ceva pentru că judecătorii CCR vor considera modificările neconstituționale.
Un pic ciudat este faptul că, imediat după decizia CCR de acum mai bine de o lună, premierul Marcel Ciolacu a solicitat Ministerului Justiției să actualizeze proiectul legislativ, iar acesta să revină în Parlament într-o sesiune parlamentară extraordinară.
„Este absolut necesar ca această Lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din PNRR. Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale!”.
Între timp, urgența a dispărut, nu va mai exista nicio sesiune extraordinară, iar românii riscă să piardă aproximativ trei miliarde de euro din PNRR din acest motiv, după cum a explicat Marcel Ciolacu.
„Totodată, ne asigură că îndeplinim şi condiţiile necesare pentru ca, odată adoptate toate modificările pe tema pensiilor speciale, România să poată primi o tranşă de peste trei miliarde de euro din PNRR. Avem o nevoie uriaşă de aceşti bani pentru investiţii în sisteme publice esenţiale, precum Educaţia şi Sănătatea”.