02 feb. 2023 | 11:52

„Nu putem fi șantajați”. Premierul kosovar nu cedează în fața Serbiei. Replică la ultimatumul dat de UE

ULTIMA ORĂ

În condițiile în care SUA și aliații europeni exercită presiuni tot mai mari pentru a ajunge la un acord cu marea rivală Serbia, prim-ministrul kosovar Albin Kurti a promis miercuri că va rezista oricărei încercări de „șantaj” în fața unui termen limită iminent din partea Occidentului pentru a ajunge la un acord.

Kosovo, mesaj dur pentru Serbia

De luni de zile, emisarii occidentali fac naveta între capitalele sârbă și kosovară, în cadrul unui nou efort diplomatic pentru a rezolva tensiunile care durează de mult timp, la aproape 25 de ani după ce războiul dintre insurgenții de etnie albaneză și forțele sârbe a declanșat o campanie de bombardamente NATO care a pus capăt luptelor.

Însă, după mai bine de două decenii, Belgradul refuză în continuare să recunoască guvernul fostei sale provincii majoritar albaneze și, cu sprijinul puternicului aliat Rusia, a împiedicat intrarea teritoriului în diverse instituții internaționale, inclusiv în Organizația Națiunilor Unite.

În contextul în care războiul din Ucraina a declanșat o nouă incertitudine în Europa, SUA și UE par hotărâte să ajungă la un acord între Kosovo și Serbia pentru a pune capăt anilor de criză din Balcani.

Potrivit lui Kurti, Kosovo se confruntă acum cu un termen limită în martie pentru a ajunge la un fel de acord cu Serbia, în ciuda unui munte de obstacole și a dezacordurilor de bază care otrăvesc chiar și aparența relațiilor dintre adversari.

„Cel mai mare obstacol al nostru este insistența și căutarea de către Belgrad a [unei] mașini a timpului. Ei vor să se întoarcă în timp și nu este posibil”, a declarat Kurti pentru AFP în timpul unui interviu acordat la Pristina.

„Kosovo este o țară independentă și va fi mai bine și pentru Serbia să recunoască Kosovo”, a adăugat premierul, afirmând că un astfel de demers ar facilita probabil integrarea Belgradului în Uniunea Europeană.

„Suntem curajoși”

Pe fondul impasului, Kurti a insistat că responsabilitatea revine Serbiei, pe care a catalogat-o drept o „autocrație” care a favorizat legături strânse cu Kremlinul din Rusia și care continuă să destabilizeze sud-estul Europei.

Cu toate acestea, Washingtonul pare să facă presiuni asupra lui Kurti și a guvernului său pentru a ceda în privința unor probleme cheie, ambasada SUA din Pristina solicitând săptămâna aceasta instituirea imediată a unei propuneri de lungă durată de formare a așa-numitei Asociații a municipalităților cu majoritate sârbă.

La câteva ore după publicarea declarației, la o întâlnire organizată marți de ambasada SUA pentru a discuta propunerea nu a participat Kurti, ceea ce sugerează creșterea tensiunilor cu aliatul de neclintit al Kosovo.

Acesta a fost mult timp un oponent al acordului, spunând că asocierea ar oferi efectiv Serbiei o altă enclavă etnică în regiune, care ar putea fi folosită pentru a-i submina guvernul.

„Nu putem fi șantajați. Nu ne poate fi frică. Suntem oameni curajoși și ceea ce cerem este un tratament corect, egalitate și recunoaștere reciprocă”, a declarat el pentru AFP.

„Nu este corect să se facă presiuni asupra celei mai proeuropene, proamericane și democratice țări din Balcanii de Vest”, a mai spus Kurti. „Presiunea ar trebui să fie asupra Belgradului”.