08 aug. 2023 | 10:45

Nu provine de pe planeta noastră: Obiectul descoperit de arheologi care naște controverse. E vechi de 3.000 de ani și e făcut din metal extraterestru

ACTUALITATE
Nu provine de pe planeta noastră: Obiectul descoperit de arheologi care naște controverse. E vechi de 3.000 de ani și e făcut din metal extraterestru

Un vârf de săgeată străvechi din fier descoperit lângă lacul Biel din Elveția, datând din epoca bronzului, a fost probabil fabricat din fier provenit dintr-un meteorit, au stabilit cercetătorii care au participat la un studiu al Muzeului de Istorie Naturală din Berna.

Obiectul care nu provine de pe planeta noastră

Cercetătorii, într-un studiu publicat în Journal of Archaeological Science, au precizat că vârful de săgeată are o lungime de 39 de milimetri și cântărește 2,9 grame.

Vârful de săgeată din fier a fost găsit inițial în timpul unor săpături din secolul al XIX-lea, cel mai probabil în iarna anului 1873 sau 1874, și apoi a fost achiziționat de Muzeul de Istorie din Berna, în Elveția, unde se află încă în colecții, a declarat pentru USA TODAY profesorul Beda Hofmann, director și curator de mineralogie și meteoriți la Muzeul de Istorie Naturală din Berna.

„Un studiu interdisciplinar detaliat al vârfului de săgeată ar putea confirma, fără nicio îndoială, că acesta a fost realizat din fier meteoritic”, au declarat cercetătorii într-un comunicat de presă.

Meteoriții sunt „roci spațiale” care au supraviețuit călătoriei lor prin atmosfera terestră și au lovit solul, potrivit NASA.

„Rocile spațiale”, cunoscute sub numele de meteoroizi, sunt obiecte din spațiu care variază în mărime de la granule de praf până la asteroizi mici.

Vârful de săgeată din fier provine din epoca bronzului, dintr-o stație aflată în apropierea unei așezări lacustre de la periferia orașului Berna, și datează din perioada 900-800 î.Hr. precizează comunicatul de presă, adăugând că locul descoperirii se află la doar câțiva kilometri de câmpul de împrăștiere al meteoritului Twannberg, cel mai mare meteorit descoperit despre care se știe că a ajuns în Elveția. Acolo au fost găsite peste 2.000 de fragmente ale unui meteorit de fier care a căzut pe Pământ în urmă cu aproximativ 170.000 de ani.

‘Extrem de rar’

În timp ce astăzi fierul este un metal utilizat pe scară largă, el era considerat extrem de rar și prețios și era cunoscut doar din meteoriți, înainte de Epoca Fierului (800 î.Hr.). De fapt, doar 55 de astfel de obiecte, descoperite în 22 de situri diferite, sunt cunoscute în toată Eurasia și Africa; numai 19 obiecte provin din mormântul faraonului Tutankhamon din Egipt.

„Nu avem nicio informație despre utilizarea vârfului de săgeată”, a explicat profesorul Beda.

„Dar, deoarece materialul trebuie să fi fost foarte rar și special, este puțin probabil ca acesta să fi fost folosit pentru vânătoarea de zi cu zi.

Bănuiesc că a fost un obiect de prestigiu sau poate că a avut o semnificație spirituală, dar, acestea sunt pure presupuneri. Cel puțin în alte cazuri în care a fost folosit fierul meteoritic, a fost de obicei într-o situație în care este evidentă valoarea ridicată a materialului (de exemplu, în mormântul lui Tutankhamon)”, a adăugat el.

Pe suprafața vârfului de săgeată au fost observate, de asemenea, urme de șlefuire și rămășițe de gudron, ceea ce indică faptul că obiectul a fost probabil folosit pentru a fi atașat la o săgeată, au precizat cercetătorii.

În timpul investigației, cercetătorii au fost, de asemenea, surprinși să descopere dovezi chimice care au indicat faptul că vârful de săgeată nu provine din câmpul Twannberg din apropiere, deoarece conținea aproximativ 8,3% nichel, ceea ce este aproape de două ori mai mult decât în meteoritul Twannberg.