06 aug. 2023 | 08:27

Nu ne mai lasă nici tichetele de masă: Din cauza găurii din buget, trebuie să strângem cureaua

ACTUALITATE
Nu ne mai lasă nici tichetele de masă: Din cauza găurii din buget, trebuie să strângem cureaua

Nici tichetele de masă nu sunt lăsate în pace de guvernanții care doresc să aducă rapid bani la buget pentru a acoperi gaura uriașă provocată de dezechilibrul major între venituri și cheltuieli.

Se pare că e posibil ca tichetele de masă și cele pentru vacanță să fie impozitate suplimentar. Nu s-a luat deocamdată o decizie oficială în acest sens, însă sindicaliștii trag un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive pe care această măsură ar putea-o avea în societatea românească.

Pentru tichetele de masă s-ar putea impune și plata la contribuţia la asigurările sociale, nu doar cea pentru impozit pe venit, ceea ce ar genera probleme financiare pentru mulți angajați, cred sindicaliștii, care speră ca Executivul să fie înțelept și să nu ajungă atât de departe.

Gaura din buget, acoperită cu sudoarea frunții angajaților de rând

„În scopul reducerii deficitului bugetar, în ultimul timp, în spaţiul public, se discută, pe lângă alte măsuri, despre aceea a includerii în pachetul de majorări de taxe şi impozite pe care îl pregăteşte Guvernul României, şi a impozitării tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă, cu contribuţia la asigurările sociale de sănătate, în plus faţă de impozitul pe venit care se aplică în prezent acestor bilete de valoare. În opinia tuturor federaţiilor membre ale CNSLR- Frăţia, măsura impozitării cu CASS va avea efecte negative asupra veniturilor tuturor categoriilor sociale.

Sistemul de beneficii extra-salariale acordate angajaţilor are avantaje majore tocmai pentru că este adoptat, în forma actuală, de mulţi actori din economie. Un exemplu în acest sens, 9 din 10 angajatori apreciază avantajele fiscale ale biletelor de valoare, în forma în care sunt ele acum. În prezent, în România, 90.000 de companii angajatoare folosesc sistemul de beneficii extra-salariale şi produse asociate acestuia şi peste 4 milioane de salariaţi beneficiază de această formă de beneficiu extrasalarial.

Învederăm faptul că acest tip de instrument financiar este astăzi folosit în majoritatea ţărilor dezvoltate, el există şi se dezvoltă tocmai pentru că are în spate un stimulent fiscal evident (deduceri fiscale importante fără de care nu s-ar justifica existenţa lor). Totodată, sunt foarte multe ţări (de exemplu, Austria, Belgia, Franţa, Grecia sau Italia) care nu impozitează tichetele de masă, acestea fiind deductibile fiscal 100%.”, arată sindicaliștii.

Pe de altă parte, chiar dacă tichetele nu vor ajunge în final să fie impozitate suplimentar, asta nu înseamnă că angajații nu vor fi afectați de modificările fiscale propuse de Guvern.

Din cauza impactului lor semnificativ asupra sectorului privat, dacă vor intra în vigoare acestea vor genera noi valuri de scumpiri, spun managerii locali. Firmele transmit că vor fi nevoite să majoreze prețul produselor și serviciilor, pentru a putea face față plății de taxe și impozite mai mari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele