Nu mai sunt bani de salarii, utilități și burse. Doar în învățământ să nu lucrezi, anunțul ministrului Educației
După criza de proporții și greva de la finalul anului trecut de învățământ, sistemul de educație din România se pare că se mai confruntă și cu alte probleme de anvergură care descurajează activarea în acest domeniu fundamental pentru dezvoltarea unei societăți.
Într-o intervenție la Europa Liberă, ministrul Educației a insistat pe faptul că, deși știe că ar trebui majorate salariile din învățământ începând cu 1 ianuarie 2024, nu este clar cum s-ar putea întâmpla acest lucru. Nu de alta, dar până și pe 2023, Ministerul are nevoie de nu mai puțin de 9 miliarde de lei pentru a putea plăti toate salariile din domeniu, bursele și transportul elevilor navetiști.
Citește și: Se dau bani pentru românii care vor să facă aceste lucruri. Cum pot obține până la 76.500 de lei
Lipsesc 9 miliarde de lei din Educație
Plățile pentru transportul elevilor navetiști, dacă totul merge bine, ar fi trebuit să înceapă în câteva săptămâni, după cum a explicat ministrul Educației. Din păcate, tot ea a spus că așteaptă o rectificare bugetară în cadrul căreia va solicita nu mai puțin de 9 miliarde de lei pentru a-și achita datoriile față de cadrele didactice, elevi și, nu în ultimul rând, unitățile de învățământ. Nu de alta, dar nu mai sunt nici bani de utilități. Formalitățile pentru achitarea burselor ar trebui și ele finalizate înainte de finele acestei luni, dar nu este clar cum se va întâmpla acest lucru.
Printre programele care ar trebui să întindă o mână de ajutor românilor vulnerabili aflați în sistemul de învățământ de la noi se numără și ”Masa caldă la școală”. Acesta din urmă ar trebui să facă, înainte de finele acestei săptămâni, subiectul unei hotărâri de Guvern prin care să fie definite cele 450 de școli beneficiare.
Noi schimbări în învățământul românesc
În ceea ce privește introducerea de noi manuale pe meleaguri mioritice, acestea ar trebui să ajungă la elevii de liceu în perioada 2025 – 2026, după cum a atras atenția ministrul Educației. Între timp, se vor schimba și regulile de titularizare a cadrelor didactice.
”Am cerut sumele pentru a putea onora obligațiile noastre în ce privește salariile, odată cu intrarea în vigoare a măririlor salariale, care pe medie sunt undeva între 20 și 5 și 30% pentru tot personalul din învățământ. […] Aproape 9 miliarde.”, a explicat ministrul pentru sursa citată.
”Din care aproximativ 3,8 miliarde, da, sunt obligațiile vizând salariile. Deci ce ne trebuie în plus până la finele anului pentru a putea plăti drepturile salariale.”, a concluzionat oficialul.