16 iun. 2023 | 11:40

Nu locuiești la adresa din buletin? S-a dat lege nouă pentru tine, sunt alte reguli de urmat

ACTUALITATE
Nu locuiești la adresa din buletin? S-a dat lege nouă pentru tine, sunt alte reguli de urmat

Toți românii care nu locuiesc efectiv la adresa pe care o au specificată în buletin, trebuie să țină cont de faptul că, potrivit noilor prevederi legale în vigoare, sunt nevoiți să respecte alte reguli pentru obținerea vizei de flotant.

Legislația pe acest segment se schimbă periodic, autoritățile ținând să fie la curent și adaptate cu situațiile din teren și să poată veni în întâmpinarea cetățenilor cu niște măsuri utile pentru aceștia din urmă.

S-a dat legea pentru toți românii care nu locuiesc la adresa din buletin

Mai nou, obținerea vizei de flotant pentru cetățenii ce nu locuiesc la adresa din buletin se obține urmând un anumit set de reguli.

„După modificările recente, introduse prin Legea 162/2023, OUG 97/2005 stabilește acum că persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare.

Suplimentar, în termenul amintit trebuie făcută și cererea pentru înscrierea în cartea de imobil„, conform unei analize avocatnet.ro.

“Mențiunea privind reședința se înscrie pe un document, denumit dovada de reședință, care va însoți cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate și cartea de identitate provizorie”, conform noilor prevederi în vigoare.

De altfel, conform actelor normative în vigoare, persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv după trecerea termenului prevăzut la art. 31 alin. (1) are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu, făcând excepție persoanele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a).

În cele din urmă, un alt articol stipulează că evidența locatarilor prin cartea de imobil se ține în următoarele categorii de imobile care dispun de mai multe unități locative, astfel cum acestea sunt definite de Legea locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare:

a) destinate cazării în comun;
b) care servesc total sau parțial ca locuință.

„Dispozițiile alin. (1) nu sunt aplicabile locatarilor imobilelor situate în incinta unităților militare, a sediilor misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare sau locuințelor destinate exclusiv personalului acestora, precum și, după caz, membrilor familiilor și persoanelor aflate în îngrijirea acestora”, mai prevede legea.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele