27 sept. 2023 | 20:57

Noul Cod fiscal, o „jecmăneală” de tipul anilor 1990: parlamentarii își păstrează diurnele, în timp ce angajații sunt taxați în plus

ACTUALITATE
Noul Cod fiscal, o

Noul Cod fiscal, respectiv pachetul de masuri asumat de Guvern, continua sa stârnească ample critici.

Modificările aduse legislației fiscale îi nemulțumesc profund pe mulți sindicaliști, care acuză statul că nu acționează deloc corect.

Ce prevede noul Cod fiscal

Conform lor, în timp ce oamenii simpli sunt nevoiți să dea mai mulți bani la stat, sub diferite forme, aleșii neamului care ocupa scaune în Parlament, de exemplu, scapă de austeritate, în această situație fiind diurnele de care se bucură senatorii și deputații. Acest beneficiu ar rămâne neatins, în timp ce unii angajați sunt supuși unei taxări mult mai dure. În acest ultim caz regăsim, spun sindicaliștii, salariații din domenii ce până acum erau privilegiate fiscal, precum Construcțiile, Agricultura sau IT-ul.

“Într-un final, Guvernul îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului în legătură cu pachetul de măsuri fiscale şi de austeritate care au circulat pe surse în ultimele luni. În continuare, atitudinea este una de sfidare faţă de lucrători, atât în ce priveşte măsurile cuprinse şi excepţiile, cât şi comunicarea deficitară. În realitate, pachetul de măsuri fiscale este o denumire mult prea elegantă pentru ceea ce este de fapt: o jecmăneală de tipul anilor ’90, o alba-neagra cu creşteri care sunt de fapt tăieri.

Proiectul legislativ este incoerent în propuneri, ceea ce arată că este modelat mai curând după interese de grup. Concret, se taie anumite facilităţi de la categorii de angajaţi (IT, agricultură, construcţii) dar se păstrează neatinse majorările de 25% a diurnei pentru parlamentari, făcute în februarie 2023 (cand deja se discutau măsuri de restrângere bugetară); Se intoduc contribuţii pentru tichetele de masă şi prime de vacanţă, dar categorii întregi sunt în continuare exceptate de la plata CAS la fondul public de pensii (notari, avocaţi); Talpa ţării e pusă să tragă la jug pentru a acoperi excesele şi incompetenţa unei clase politice care vrea cu orice preţ să-şi păstreze privilegiile şi propria bunăstare”, atrag atenția sindicaliștii Cartel Alfa.

Sunt probleme legate și de tichetele de masă

Un alt semnal de alarmă tras de sindicaliști vizează tichetele de masă ale angajaților de la privat, dar și tichetele de vacanță de care se vor mai bucura doar bugetarii cu salarii mai mici de 8.000 de lei net: “Faptul că valoarea maximă a unui tichet de masă creşte de la 30 la 35 lei (oricum insuficient în raport cu explozia preţurilor la alimente) si cea a voucherelor de vacanţă de la 1.450 la 1.600 lei, este doar o posibilitate, dificil de pus în practică când încă avem angajatori care acordă tichete de masă la valoarea de 10 lei sau vouchere de vacanta de 500 lei. Guvernanţii dovedesc din nou că nu cunosc si nu înţeleg deloc realitatea dincolo de experienţa lor personală, care de altfel tinde spre zero pe piaţa muncii”, subliniază sindicaliștii.

Sindicaliștii fac apel la Guvern, să fie mai atent

„Ei ignoră total faptul că la acordarea tichetelor de masă sau a voucherelor de vacanţă, valoarea acestora este o posibilitate, pusă în practică în urma unei negocieri între sindicate şi angajatori”, au mai transmis reprezentanţii Cartel Alfa.