Noua formulă de majorare pentru pensiile românilor, în funcție de vechime. Ajungi ușor la 2.400 de lei
Tot mai mulți pensionari din România sunt nevoiți să trăiască cu niște sume de bani infime spre inexistente. Având în vedere că se lucrează intens la reforma sistemului de pensii, scopul principal este de eliminare a inechităților, a discrepanțelor fabuloase și deja există un plan.
Un nou proiect pentru majorarea pensiilor din România a ajuns online și este menit să întindă o mână de ajutor pentru cei care au contribuit timp de mai mulți ani la sistemul de pensii. În același timp, are ca scop încurajarea unei perioade cât mai mari în piața muncii. Referința rămâne în continuare stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar cu cât te apropii mai mult de 30 de ani de activitate sau depășești acel prag, se dorește asigurarea unei pensii decente.
Citește și: Pensionarii românii vor merge în instanță ”și vor câștiga”. Legea pensiilor include o greșeală majoră
Cum se calculează pensiile românilor
La momentul de față, principala formulă de calcul a pensiilor aflate în plată pleacă de la două valori cheie, VPR – valoarea punctului de referință și VPP – valoarea punctului de pensie. Acesta din urmă este 71 de lei. Calculul se face prin multiplicarea VPR cu numărul de puncte acumulate. La momentul de față, conform datelor obținute de Realitatea, pentru o pensie completă, ai nevoie de 25 de ani de activitate. Dacă nu cumva ai lucrat în condiții extraordinare, acea perioadă s-ar traduce într-o leafă lunară de 1.775 de lei.
Conform unei noi propuneri legislative, cei care au muncit peste pragul de 25 de ani se vor bucura de o formă de bonusare, de încurajare a unei perioade suplimentare în câmpul muncii. Astfel, dacă te bucuri de exemplu de un salariu mediu pe economie în perioada de activitate și ai lucrat 30 de ani, șansele de avea un trai decent la o vârstă avansată sunt foarte mari.
Ce pensie primești după 30 de ani de muncă
Conform noii inițiative care, în urmă cu câteva zile, a fost confirmată și de către președintele Casei Naționale de Pensii Publice, pentru un stagiu de cotizare de 26 de ani, pensia ar crește la 1.881,5 lei. Cu 27 de ani de cotizare, pensia ar ajunge la 1.988 de lei, cei cu 30 de ani de cotizare ar primi o pensie generoasă de 2.307,5 de lei. Nu în ultimul rând, la 31 de ani de cotizare, pensia ar fi de 2.431,75 de lei.