Noua „armă” cu care Rusia vrea să destabilizeze Europa: „Încearcă să împingă multe elemente de șantaj”
Potrivit informațiilor Centrului Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație (ICMPD), este posibil ca Rusia să „înarmeze” în continuare migrația din Africa de Nord și Orientul Mijlociu către UE în acest an, în încercarea de a destabiliza și submina continentul.
Moscova a deschis aeroportul din Kaliningrad pentru companiile aeriene străine în cadrul politicii „Cer deschis” în octombrie 2022 și a anunțat recent că va crește numărul de zboruri din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.
Mica enclavă rusă, situată între Lituania și Polonia pe coasta Mării Baltice, nu este deloc o destinație turistică de top, ceea ce a determinat ICMPD să prezică faptul că acest lucru va duce probabil la o creștere a numărului de migranți care încearcă să intre în UE pe o rută diferită de punctele de intrare obișnuite din Marea Mediterană.
Varșovia s-a temut de acest rezultat încă din noiembrie, când a anunțat că lucrează la „sigilarea” frontierei. Ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, a declarat că o barieră de 2,5 metri înălțime și 3 metri adâncime va fi construită de-a lungul enclavei rusești.
„Reacția autorităților poloneze este o politică preventivă. Rusia nu are mult timp la dispoziție în ceea ce privește războiul din Ucraina, așa că încearcă să împingă multe elemente de șantaj către Uniunea Europeană, inclusiv migranții”, a declarat Agnieszka Legucka de la Institutul Polonez de Afaceri Internaționale în noiembrie, potrivit Euronews.
Nu este prima dată când Rusia se folosește de migrație. În 2021, Moscova a încurajat mii de migranți, majoritatea din țări din Orientul Mijlociu și Africa, să treacă în Polonia din Belarus, un aliat apropiat al Rusiei.
În timpul crizei, liderii polonezi și alți lideri europeni au acuzat Belarusul că a pus la cale migrația în masă pentru a crea haos și diviziune între țările UE.
Posibil al doilea val de refugiați din Ucraina
În același timp, UE ar putea asista la un aflux de până la patru milioane de ucraineni în plus în 2023, potrivit ultimului raport al ICMPD. Organizația avertizează că acest lucru ar putea pune o presiune imensă asupra UE și ar putea testa unitatea sa politică.
Până în prezent, Europa și-a menținut politica ușilor deschise față de refugiații ucraineni. Aproape 8 milioane de ucraineni au fugit în Europa de la invazia rusă din februarie 2022, potrivit ICMPD.
Dar, în condițiile în care facilitățile de primire din multe țări sunt supuse la o presiune severă și în condițiile în care există temeri legate de un nou exod ucrainean, tensiunile dintre statele membre cresc în ceea ce privește modul de gestionare a migrației. Primirea călduroasă face loc oboselii, pe măsură ce europenii sunt presați de inflația în creștere, de criza costului vieții și de bugetele guvernamentale tensionate.
ICMPD preconizează că înrăutățirea situației economice din Europa va accelera discuțiile din UE privind opțiunile de migrație legală, inclusiv vizele de muncă temporară și parteneriatele de mobilitate.
„Europa va impune un ritm ambițios discuțiilor sale din acest an pentru a se dovedi suficient de agilă pentru a răspunde la problemele legate de migrație pe mai multe fronturi”, a declarat Michael Spindelegger, directorul general al ICMPD.