22 nov. 2023 | 12:56

Nou record de temperaturi ridicate, în 2023: Ce piatră de hotar alarmantă am depășit, cine este de vină

ACTUALITATE
Nou record de temperaturi ridicate, în 2023: Ce piatră de hotar alarmantă am depășit, cine este de vină

Alarmant este că, la sfârșitul săptămânii trecute, temperaturile globale au depășit un nou record critic de care oamenii de știință se temeau, de altfel, de multă vreme.

Vezi și: Țara în care s-a înregistrat o temperatură record. Termometrele au arătat 52,2 grade Celsius

Temperatura globală, în plină ascensiune. Un nou record trist a fost bifat

Datele preliminare sugerează că temperatura medie globală a depășit cel mai probabil un prag critic de 2°C, peste nivelurile preindustriale vineri trecută, pentru prima dată înregistrată în istorie.

„Temperatura globală provizorie ERA5 pentru 17 noiembrie de la @CopernicusECMWF a fost cu 1,17°C peste 1991-2020 – cea mai ridicată înregistrare”, a postat Dr. Sam Burgess, director adjunct al Serviciului pentru Schimbările Climatice Copernicus, pe X, duminică.

„Cea mai bună estimare este că aceasta a fost prima zi când temperatura globală a fost cu mai mult de 2°C peste nivelurile din 1850-1900 (sau preindustriale), la 2,06°C”, a mai spus ea.

Dr. Burgess a adăugat că datele preliminare pentru sâmbătă, 18 noiembrie, arată că temperaturile medii globale au fost cu 2,06°C peste nivelurile preindustriale.

Există multe dovezi că dacă Pământul rămâne constant peste 2°C peste nivelurile preindustriale, va avea un impact dramatic asupra mediului și a oamenilor.

Vezi și: Recordul de temperatură a fost depășit: iulie 2023, cea mai caldă lună din istorie

99 la sută din recifele de corali din lume vor fi compromise

Într-o „lume la 2°C”, este aproape sigur că peste 99 la sută din recifele de corali din lume vor fi compromise.

De asemenea, este probabil să vedem declinuri semnificative în cazul insectelor, a 16 la sută din plante și a 8 la sută din vertebrate, în comparație cu doar 1,5°C. Ar putea, de asemenea, să ducă câteva sute de milioane de oameni în sărăcie legată de climă.

Pragul de 2°C a fost un element central al Acordului de la Paris privind schimbările climatice din 2015, când liderii internaționali au convenit să limiteze încălzirea globală „substanțial sub 2°C peste nivelurile preindustriale”, cu speranța de a o limita la doar 1,5°C.

Încă o dată, acestea sunt doar date preliminare și temperatura medie globală a depășit doar limita pentru o zi. Pentru a evalua pe deplin impactul schimbărilor climatice, trebuie să ne gândim în termeni de ani, decenii și tendințe pe termen lung, nu doar la zile.

Cu toate acestea, unii văd aceste cifre record ca pe un punct de referință important și departe de a fi o excepție.

Vezi și: Pământul a cunoscut cea mai caldă temperatură înregistrată la mizeul nopții. Unde este Valea Morții, locul recordului global

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele