Nou cutremur în Gorj, în toiul nopții. Ce magnitudine a avut seismul
Un nou cutremur a zguduit Oltenia. Seismul s-a produs în Gorj, la ora 2:18 și a avut o intensitate de 3,9. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 11,3 km.
Oltenia, zguduită de seisme
„Cutremurul s-a produs la 109km NV de Craiova, 110km SV de Sibiu, 145km V de Pitesti, 158km SE de Timisoara, 178km SE de Arad, 183km S de Cluj-Napoca, 205km V de Brasov, 209km E de Belgrade, 213km E de Zemun, 224km NE de Nis”, informează INFP.
La câteva minute, la ora 2:31, a avut o replică de 2,0 intensitate
Și ieri, 22 februarie, s-a produs în aceeași zonă un cutremur cu magnitudinea 4 pe Scara Richter, urmat de o replică de 2,5.
Reamintim că Oltenia a fost zguduită de cutremure. Primul a avut loc pe 13 februarie, de 5,2 magnitudine, urmat de un altul în ziua de 14 februarie, care a avut 5,7 magnitudine.
Cele două seisme au avut peste 800 de replici până acum, conform INFP.
„Staţiile seismice transmit, în continuare, date în timp real către Centrul Naţional de Date şi se fac localizări ale replicilor din zonă, în special, ale cutremurelor mai mici de 2,0 ML. În ultimele zile, se observă o scădere a numărului de cutremure şi a magnitudinilor acestora”, au transmis specialiştii.
Replicile pot dura și două luni
La doar câteva zile după cele două seisme, o nouă replică i-a speriat pe locuitorii din județul Gorj. Un cutremur de 4,3 pe scara Richter, cu epicentrul în județul Gorj, la o adâncime de 8,7 km, i-a făcut pe oameni să iasă speriați din case.
„Este cea mai mare replică produsă în urma seismului de 5,7. Este o activitate destul de intensă acolo. Probabil că va mai continua. Nu există niște explicații. Acolo sunt niște falii. Acolo nu a mai fost activitate de 80 de ani, care acum s-a activat.
Și la Galați, în 2013, replicile au durat din septembrie și până în decembrie. În zona respectivă se produc doar cutremure de suprafață de până la 20 de kilometri și efectele sunt resimțite zonal. Nu știm cât dura activitatea și nu știm cât de mari vor fi replicile“, a spus Constantin Ionescu, directorul INFP.
Totodată, acesta a anunțat că activitatea replicilor poate să dureze timp de o lună, chiar și două.
„Este o activitate normală după un șoc așa de mare, la un cutremur de suprafață. Activitatea replicilor poate să se întindă pe timp de o lună, chiar și două luni“, a spus Ionescu.