08 aug. 2023 | 11:54

Noile măsuri fiscale „îngroapă” artiștii. Instituțiile de cultură vor da faliment. Cerința directorilor de teatru către Guvern

ACTUALITATE
Noile măsuri fiscale „îngroapă” artiștii. Instituțiile de cultură vor da faliment. Cerința directorilor de teatru către Guvern

Noile măsuri fiscale pe care coaliția PSD-PNL vrea să le adopte ar afecta enorm artiști. Mai mulți directori de teatru au transmis premierului Marcel Ciolacu un memoriu în care cer guvernului să renunțe la unele măsuri din proiectul de ordonanță care prevede tăierea cheltuielilor din administrația publică.

Noile măsuri fiscale vor băga teatrele și instituțiile de cultuă în faliment

”Prin măsurile relatate mai sus care ar duce la desființarea sau falimentarea a numeroase Instituții de Cultură se încalcă un drept fundamental garantat de Constituție”, spun directorii de teatre.

Aceștia explică faptul că cele mai afectate vor fi instituțiile de cultură subordonate autorităților locale – primării și consilii județene, iar unele prevederi din OUG încalcă dispoziții ale Cartei Europene a autonomiei locale.

”Majoritatea teatrelor de copii și tineret la nivel național au sub 50 de angajați și au o activitate similară cu teatrele dramatice din oraș aparținând de multe ori de același finanțator.

În aceeași situație dificilă se află și teatrele care aparțin de același finanțator, dar își desfășoară activitatea în altă limbă, cum ar fi teatrele dramatice și cele în limbi ale minorităților naționale.

Pierderea statutului juridic al tuturor acestor teatre înseamnă concret desființarea unei treimi din instituțiile de cultură la nivel național”.

Printre măsuri se numără faptul că „numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se anulează”.

Cum explică directorii de teatre situația

Directorii de teatru spun că personalul din subordine este dificil de angajat, necesitând studii specifice și experiență într-un domeniu atipic, iar instituțiile depind constant de un buget aprobat anual. În acest sens, se cere ca prevederea de mai sus să nu se aplice instituțiilor de cultură.

„Pierderea unor funcții esențiale care sunt vacante la momentul intrării în vigoare a Ordonanței de urgență – când acum instituțiile de cultură se află tocmai în vacanța dintre stagiuni – poate să ducă la imposibilitatea desfășurării activității numeroaselor instituții de cultură la nivel național”, se arată în memoriu.