21 aug. 2023 | 13:20

Noi vaccinuri în România. Ministerul Sănătății a lansat o licitație pentru cumpărarea a cel puțin 500.000 de doze

ACTUALITATE
Noi vaccinuri în România. Ministerul Sănătății a lansat o licitație pentru cumpărarea a cel puțin 500.000 de doze

O licitație pentru achiziția unor noi vaccinuri, cel puțin 500.000 de doze, a fost anunțată de Ministerul Sănătății. Achiziția va fi făcută printr-un acord-cadru pe o perioadă de patru ani.

Noile vaccinuri ce vor fi disponibile în țară

Noile vaccinuri, din care Ministerul Sănătății vrea cel puțin 500.000 de doze sau până la 2.500.000 de doze, sunt pentru prevenirea bolilor invazive, pneumoniei și otitei medii acute determinate de Streptococcus pneumoniae.

„Frecvenţa atribuirii contractelor subsecvente este semestrial şi în funcţie de necesităţile autorităţii contractante şi de disponibilitatea fondurilor necesare achiziţiei.

Cantitatea care face obiectul acordului cadru este de minim 500.000 doze de vaccin pneumococic polizaharidic conjugat, respectiv maxim 2.500.000 doze de vaccin pneumococic polizaharidic conjugat.

Cantitatea care ar putea face obiectul unui contract subsecvent este de minim 353.500 doze, iar cantitatea maximă este de 707.000 doze.”, a anunțat Ministerul Sănătății.

Costurile pentru noile vaccinuri

Conform Ministerului Sănătății, în vederea evaluării ofertelor, componenta financiară va reprezenta 80%, iar termenul de livrare a produselor 20%. Valoarea totală estimată a acestor vaccinuri este cuprinsă între 132.925.000 lei şi 664.625.000 lei.

”Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent este 187.955.950 lei fără TVA”, a precizat Ministerul Sănătății, care a precizat că termenul limită pentru primirea ofertelor este 21 septembrie.

Cuvântul „pneumococ” se referă de obicei la bacteria Streptococcus pneumoniae, o amenințare larg răspândită pentru sănătate ce afectează căile respiratorii superioare la copii și adulți.

Existența a peste 90 de tipuri diferite de pneumococi amplifică variatele infecții pe care le pot cauza, incluzând infecții ale urechii, sinuzite, pneumonii, meningite și sepsis. Unele dintre aceste infecții pot fi considerate invazive, semnificând că bacteria poate migra liber în corp și afecta zone specifice.

Vaccinul pneumococic acționează ca o barieră de protecție împotriva bacteriilor și a demonstrat eficacitate în prevenirea formelor severe de infecții, precum cele care afectează sângele, creierul și plămânii.

Unul dintre tipurile de vaccin pneumococic disponibile este vaccinul conjugat 13-valent (PVC13), ce se administrează sugarilor și copiilor cu vârsta de până la 5 ani.

Acest vaccin este eficient împotriva a 13 tulpini diferite de bacterii Streptococcus pneumoniae, responsabile de majoritatea infecțiilor grave. PVC13 este un vaccin inactivat și conjugat, ceea ce înseamnă că el conține fragmente din bacterie legate de o proteină pentru a îmbunătăți eficacitatea.