21 iul. 2023 | 08:08

Noi scumpiri ale unei categorii de alimente. Anunțul ce a provocat creșterea prețurilor. ”Acest lucru va crea o criză alimentară uriaşă în lume”

ACTUALITATE
Noi scumpiri ale unei categorii de alimente. Anunțul ce a provocat creșterea prețurilor. ”Acest lucru va crea o criză alimentară uriaşă în lume”

Au fost înregistrate noi scumpiri ale unei categorii de alimente. Prețurile au crescut în urma unui anunț ce a adâncit îngrijorările referitoare la o criză globală a securității alimentare. Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a spus că se așteaptă la declanșarea unei crize alimentare uriașe în lume.

Categoria de alimente ce s-a scumpit din nou

Cel mai activ contract pentru grâu la Chicago Board of Trade a fost tranzacţionat în creştere cu aproximativ 1,4%, la 737,6 cenţi pe buşel, atingând un maxim al ultimelor trei săptămâni.

În şedinţa precedentă contractul a crescut cu 8,5%, cel mai mare câştig zilnic consemnat în mai bine de un an, pe fondul tensiunilor geopolitice în creştere. Totuși, preţurile grâului rămân cu mult sub nivelurile de vârf de 1.177,5 cenţi pe buşel ce au fost atinse în luna mai a anului trecut.

Creşterea a fost înregistrată după ce Kremlinul a decis, luni, să se retragă din Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră, un acord extrem de important în timpul războiului, ce a oferit un coridor umanitar maritim pentru exportul de cereale ucrainene.

În plus, scumpirile vin în urma anunțului ce a fost făcut de Moscova, conform căruia Rusia va trata navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene drept transportatori de mărfuri militare.

Josep Borrell se așteaptă la o criză alimentară uriașă

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat joi că decizia Rusiei de a se retrage din pact va pune în pericol securitatea alimentară globală.

”Ceea ce ştim deja este că acest lucru va crea o criză alimentară uriaşă în lume”, a spus Josep Borrell, joi, înaintea reuniunii miniştrilor de Externe ai Uniunii Europene.

La rândul său, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres, a declarat că regretă ”profund” decizia Moscovei, care de fapt a pus capăt unei ”linii salvatoare” pentru sute de milioane de oameni din toată lumea care se confruntă cu foametea, precum şi pentru cei care se confruntă deja cu scumpirea alimentelor.

De altfel, forțele ruse au lansat în ultimele zile atacuri extinse cu rachete şi drone împotriva infrastructurii portuare şi a cerealelor din sudul Ucrainei. Ministerul ucrainean al Agriculturii a transmis miercuri că recentele atacuri asupra portului Odesa şi a altor oraşe au distrus 60.000 de tone de cereale, precum şi o infrastructură extrem de importantă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că va restabili acordul internaţional de cereale dacă îi vor fi îndeplinite cerinţele. Printre solicitări se numără ridicarea restricţiilor ce limitează expedierea completă a propriilor exporturi de cereale şi îngrăşăminte şi încetarea sancţiunilor împotriva Băncii Agricole Ruse.