Noi modificări pentru Codul Rutier. Șoferii din România pot ajunge la pușcărie dacă nu respectă legea
Noul Cod Rutier aduce pedepse drastice șoferilor indisciplinați în trafic.
Potrivit noului Cod Rutier, degradarea, distrugerea sau amplasarea unor obstacole pe calea ferată care pune în pericol siguranța traficului feroviar constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de până la 7 ani.
Mai mult, șoferii care semnalează în mod fals obstrucționarea căii ferate din diferite motive, punând astfel în eroare personalul care asigură circulaţia mijloacelor de transport riscă o pedeapsă cu închisoarea între 2 -7 ani, potrivit Gandul.
”Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a liniei de cale ferată, a materialului rulant, a instalaţiilor de cale ferată ori a celor de comunicaţii feroviare, precum şi a oricăror altor bunuri sau dotări aferente infrastructurii feroviare ori aşezarea de obstacole pe linia ferată, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa mijloacelor de transport, manevră sau intervenţie pe calea ferată, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează săvârşirea de acte de semnalizare falsă sau săvârşirea oricăror acte care pot induce în eroare personalul care asigură circulaţia mijloacelor de transport, manevră sau intervenţie pe calea ferată în timpul executării serviciului, dacă prin aceste fapte se creează un pericol de accident de cale ferată”, prevede Codul Penal.
În cazul, după obstrucționarea căii ferate s-a produs un accident, vinovatul riscă să-și petreacă chiar și 10 ani în închisoare.
Punctul de amendă
Încălcarea prevederilor Codului Rutier se sancționează. Există 5 clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier, ultima fiind exclusiv pentru persoanele juridice:
Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 de Lei – 435 lei
Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 de Lei – 725 lei
Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 de Lei – 1.160 lei
Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 lei – 2.900 lei
Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 lei
Punctul de amendă este în continuare plafonat, nu a fost majorat odată cu salariul minim brut pe economie, la 145 de lei.