26 apr. 2023 | 12:37

Ne îngropăm în datorii: România se împrumută la „greu”

ACTUALITATE
Ne îngropăm în datorii: România se împrumută la

Pe fondul situației economice actuale, guvernele din estul Europei se împrumută masiv. Țara noastră urmează aceeași practică, după cum indică cele mai recente analize de specialitate.

Din nefericire pentru noi, ne numărăm printre statele care apelează masiv la finanțare, ceea ce înseamnă că ne îngropăm în datorii, dar nu suntem singurii.

O analiză recent realizată de analiștii Bloomberg arată că Guvernele est europene se împrumută pe piețele financiare internaționale într-un ritm fără precedent. Din acest punct de vedere, relevă analiza, țara noastră este localizată în top cinci debitori emergenți pe piețele externe. Situația e atât de delicată, încât guvernele est europene au împrumutat deja 32 de miliarde de dolari în acest an, de trei ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

În cazul țării noastre, este vorba despre şase miliarde de dolari, însă Polonia are nouă miliarde de dolari, în timp ce Bloomberg notează că în cazul Ungariei este vorba despre cinci miliarde de dolari.

Guvernele nu au de ales, trebuie să facă rost de bani, motiv pentru care se împrumută „la greu”

Conform specialiștilor, preponderent din cauza războiului s-a ajuns în această situație. Inflația este o consecință directă a acestui război, care afectează nu doar guvernele europene, dar și cetățenii de rând, care se confruntă cu o creștere semnificativă a costului vieții. De altfel, notează experții, creșterea economică este și ea afectată destul de puternic.

„Războiul loveşte deficitele fiscale din ambele părţi. Reduce creşterea economică, ceea ce diminuează veniturile colectate de guvern iar, pe partea de cheltuieli, a devenit necesar pentru guverne să îi ajute pe cei care au fost afectaţi de creşterea costului vieţii”, spune Daniel Wood, manager de portofoliu William Blair International.

Previziunile conturate de Bloomberg arată că deficitul bugetar al Europei de Est va continua să se majoreze, din nefericire, până la 4,3% din PIB-ul regiunii în acest an, de la 1,3% din PIB în 2021.