”NATO trebuie să se pregătească pentru un război iminent”. Avertismentul generalului Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa
NATO trebuie să se pregătească pentru un război iminent – este avertismentul făcut de generalul american în rezervă Ben Hodges, fostul comandant al trupelor Statelor Unite ale Americii în Europa.
Avertismentul generalului american
Potrivit fostului comandant al trupelor americane în Europa, riscurile și amenințările pentru NATO sunt în creștere și nu lipsesc puterile adversare dispuse să folosească atât instrumente nemilitare, cât și militare pentru a o doborî.
Ca răspuns, conform generalului, NATO continuă să se bazeze pe angajamentul de neînlocuit al Statelor Unite ale Americii și pe disponibilitatea Europei și a Canadei pentru o împărțire echitabilă a poverii.
Fostul comandant al trupelor Statelor Unite ale Americii în Europa a adăugat că subfinanțările militare și slabele performanțe înregistrate de țările europene nu mai pot fi acceptate în prezent.
El a adăugat că numeroase persoane publice s-au grăbit să sublinieze slaba performanță militară a Rusiei în Ucraina. Însă, generalul în rezervă a atras atenția că astfel de comentarii, deși corecte, ar putea da de înțeles că amenințarea militară rusă va fi mult mai mică pe termen lung.
”Din păcate, multe astfel de voci provin din capitalele europene ale unor țări care au neglijat cheltuielile acordate apărării naționale și colective pentru prea multă vreme”, a scris Ben Hodges într-un editorial publicat de The Telegraph.
Generalul american, despre punctele slabe din NATO
De asemenea, fostul general a spus că în ciuda faptului că SUA și națiunile aflate pe Flancul de Est au investit peste 2% din PIB pentru cheltuielile militare, această urgență nu pare a fi împărtășită de toate țările membre NATO, subliniază Hodges.
”Cu depozitele aproape goale, este puțin probabil ca Aliații să poată, chiar dacă ar reuși în viitorul apropiat să prepoziționeze munițiile și echipamentele necesare, să întărească cele mai vulnerabile locuri ale Alianței, într-un timp scurt.
Dacă Europa ar trebui să lupte cu Rusia, unele ţări ar rămâne fără muniţie în câteva zile.”, a mai spus fostul comandant al trupelor SUA din Europa.
Generalul în rezervă este de părere că deși NATO a reușit să treacă de la unități tactice de mici dimensiuni, la formațiuni militare de mari dimensiuni, provocările Forțelor Terestre Aliate inclusiv la nivel de brigadă sunt vizibile.
”Ceasul ticăie, iar timpul nu e în favoarea NATO”
În plus, Ben Hodges a atras atenția asupra faptului că NATO fixează la nivel național sarcini referitoare la asigurarea unor capacităţi la care alianţa să poată recurge în caz de conflict.
”Asta poate însemna că o anumită ţară trebuie să aibă o divizie blindată, cu efective între 10.000 şi 30.000 de militari, complet echipată şi dotată cu muniţii, capabilă să lupte la un anumit nivel de intensitate pe o perioadă prestabilită.
Având în vedere aceste obiective, statul respectiv trebuie să pună la dispoziţie cantităţi date de muniţii, tancuri, obuziere sau orice alte elemente necesare pentru asigurarea cerinţelor NATO.
Numai în cazul Germaniei, de exemplu, ar mai fi fost necesare 20 de miliarde de euro pentru atingerea obiectivelor. Ceasul ticăie, iar timpul nu e în favoarea Alianței Nord-Atlantice”, a mai spus Ben Hodges.