NATO își reafirmă angajamentul de „neclintit“ privind forța de intervenţie în Kosovo
NATO a subliniat duminică angajamentul „de nezdruncinat” al forței sale de menținere a păcii KFOR față de misiunile sale din Kosovo, în timp ce tensiunile se amplifică, în condițiile în care se exercită presiuni asupra Serbiei în legătură cu reținerea a trei ofițeri de poliție kosovari.
NATO, noi asigurări privind forța de intervenție în Kosovo
„Angajamentul KFOR al NATO față de punerea în aplicare a mandatului său este de nezdruncinat, așa cum demonstrează recenta desfășurare suplimentară de 500 de soldați”, a declarat purtătoarea de cuvânt a alianței, Oana Lungescu.
„Reamintim încă o dată tuturor părților obligațiile pe care le au față de KFOR… inclusiv respectarea liniei de demarcație administrativă, a procedurilor pentru poliția kosovară și a Acordului din 2013 privind desfășurarea forțelor de securitate din Kosovo în nord”, a transmis ea pe Twitter.
KFOR a NATO a ajuns la peste 4.000 de soldați, după ce un batalion de 500 de întăriri din Turcia a fost trimis în Kosovo în urmă cu două săptămâni, în urma unor ciocniri cu protestatari de etnie sârbă la sfârșitul lunii mai, în urma cărora 30 de membri ai forțelor de menținere a păcii au fost răniți.
Un batalion suplimentar al NATO este în stare de alertă pentru a fi desfășurat în Kosovo dacă va fi necesar.
Serbia a reținut trei ofițeri de poliție din Kosovo care au fost arestați miercuri.
Guvernul kosovar a calificat-o drept răpire și, ca „măsură de securitate”, a interzis tuturor camioanelor sârbe să intre pe teritoriul său.
SUA cere Serbiei eliberarea ofițerilor de poliție
Statele Unite au cerut insistent Serbiei să îi elibereze pe ofițerii de poliție. Atât Washingtonul, cât și Bruxelles-ul îndeamnă la o slăbire a tensiunilor.
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a solicitat președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, și premierului kosovar, Albin Kurti, să se întâlnească la Bruxelles în zilele următoare pentru a conveni asupra modalităților de a calma situația.
Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008. Majoritatea sa etnică albaneză s-a revoltat în 1999, provocând o intervenție militară a NATO împotriva forțelor sârbe.
Însă Belgradul și aliații săi, Beijing și Moscova, refuză să îi recunoască independența, împiedicând efectiv Kosovo să aibă un loc în cadrul ONU.
Sârbii din Kosovo rămân în mare parte loiali Belgradului, în special în nord, unde sunt majoritari și resping orice mișcare a Pristinei de a-și consolida controlul asupra regiunii.
Vineri, sute de sârbi kosovari au protestat în orașul Mitrovica din nordul țării, un punct sensibil, împotriva arestării unui presupus lider paramilitar sârb.