NASA reciclează 98% din apă: cum va ajuta asta viitoarele misiuni pe Lună
NASA a atins o piatră importantă de hotar care ar putea juca într-o zi un rol important în misiunile pe Lună și nu numai.
Săptămâna aceasta, agenția spațială a dezvăluit că Sistemul de Control al Mediului și Susținere a Vieții al Stației Spațiale Internaționale reciclează 98% din cantitatea de apă adusă la bordul stației.
Cum funcționează, de fapt, sistemul de reciclare
O parte din sistem folosește „dezumidificatoare avansate” pentru a capta umiditatea, respirația și transpirația echipajului stației în timp ce aceștia își îndeplinesc sarcinile zilnice.
Un alt subsistem, numit „Ansamblul procesorului de urină”, recuperează urina cu ajutorul distilării în vid.
Potrivit NASA, procesul de distilare produce apă și o saramură de urină care conține H20 recuperabil. Agenția a început recent să testeze un nou dispozitiv care poate extrage ce apă rămâne din saramură și datorită acestui sistem NASA a observat o rată de recuperare a apei de 98% pe Stația Spațială Internațională, unde anterior stația recicla aproximativ 93 până la 94% din cantitatea de apă.
„Acesta este un pas foarte important în evoluția sistemelor de susținere a vieții”, a spus Christopher Brown de la NASA.
„Să presupunem că adunați 100 de lire de apă în stație. Pierzi două kilograme din asta, iar celelalte 98 la sută continuă să existe”, a adăugat omul de știință.
„Procesarea este în mod fundamental similar cu unele sisteme de distribuție a apei terestre, făcute în microgravitație”, a spus, la rândul său, Jill Williamson, managerul subsistemelor de apă ale NASA.
„Echipajul nu bea urină; ei beau apă care a fost recuperată, filtrată și curățată astfel încât să fie mai curată decât ceea ce bem noi aici pe Pământ”, s-a completat.
Potrivit lui Williamson, sisteme precum acesta vor fi critice pe măsură ce NASA efectuează mai multe misiuni dincolo de orbita Pământului.
„Sistemele de regenerare fiabile și robuste înseamnă că echipajul nu trebuie să-și facă griji și se poate concentra pe adevărata intenție a misiunii lor”, s-a concluzionat.