13 nov. 2023 | 13:58

NASA, „cu soarele în ochi”. Comunicarea cu roverele de pe Marte a fost întreruptă

ACTUALITATE
NASA, „cu soarele în ochi”. Comunicarea cu roverele de pe Marte a fost întreruptă

Roboții de explorare aflați pe Marte, deținuți de NASA, vor fi lăsați să umble pe cont propriu în următoarele două săptămâni, de vreme ce agenția spațială se așteaptă la un fenomen natural care va împiedica comunicărea cu aceștia.

Vezi și: Apusurile de soare pe Marte sunt total diferite față de cele de pe Pământ: Care este misterul, conform astronomilor

NASA ia o pauză de comunicare

Marte și Pământul au ajuns în poziții oribitale cheie care le plasează pe părțile opuse ale Soarelui, într-o aliniere cunoscută sub numele de conjuncție solară.

În timpul acestui interval, NASA afirmă că este riscant să încerce să trimită comenzi la instrumentele pe care le are pe Marte, din cauza interferențelor solare care ar putea avea un efect dăunător.

Pentru a preveni orice probleme, NASA ia o pauză planificată de la transmiterea comenzilor până când planetele se vor afla în poziții propice pentru comunicare. Pauza a început sâmbătă, 11 noiembrie, și va dura până în data de 25 noiembrie.

Vezi și: Descoperire fascinantă făcută de NASA: Există viață pe cea mai mare lună din sistemul solar?

Ce se va întâmpla, mai exact

O astfel de conjuncție solară pe Marte are loc la fiecare doi ani, iar în timp ce roverele vor putea trimite actualizări de bază despre starea lor acasă în cea mai mare parte a perioadei, ele vor deveni complet „tăcute” în cele două zile când Soarele blochează complet Marte.

Asta înseamnă că roverele Perseverance și Curiosity, elicopterul Ingenuity, orbitoarele Mars Reconnaissance Orbiter și Odyssey și MAVEN vor fi lăsate pe cont propriu pentru o perioadă scurtă de timp.

Instrumentele integrate vor continua să adune date pentru misiunile respective, dar nu vor trimite aceste informații înapoi pe Pământ până când blocada solară se va încheia.

Vezi și: Descoperire uimitoare făcută de NASA în spațiu: Ce s-a aflat despre asteroizi, misterul începutului Sistemului Solar

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele