13 iul. 2023 | 16:50

Muzica te face mai deștept, mai ales la bătrânețe: cum crești materia cenușie, după o vârstă

ACTUALITATE
Muzica te face mai deștept, mai ales la bătrânețe: cum crești materia cenușie, după o vârstă

Muzica poate avea un impact neașteptat asupra sănătății creierului, mai ales la persoanele bătrâne. Cercetătorii au descoperit că ea poate chiar crește volumul materiei cenușii, acest lucru dând o nouă speranță pentru protejarea și tratamentul fără medicamente împotriva degradării creierului odată cu vârsta.

Muzica te face mai deștept, mai ales la bătrânețe

Mulți dintre noi suntem îngrijorați de ce se poate întâmpla cu creierul nostru pe măsură ce îmbătrânim. Excluzând afecțiunile severe, precum demența senilă, unele pierderi ale funcțiilor cognitive sunt, practic, inevitabile.

Deși există medicamente pentru încetinirea acestui proces, ele nu sunt eficiente pentru orice persoană, așa că cercetătorii au făcut un efort spre a găsi o metodă de stopare a îmbătrânirii creierului.

Studii anterioare au găsit că a avea activități muzicale poate avea beneficii imense pentru bunăstarea persoanelor în vârstă, dar studii recente au adăugat noi dovezi ale felului în care lecțiile de muzică pot, concret, să sporească volumul de materie cenușie din creier.

Cercetătorii au ales 132 de persoane cu vârste cuprinse între 62 și 78 de ani, toate fiind retrase din activitate și fără a fi avut vreo legătura cu lecțiile de muzică mai mult de 6 luni în orice moment al vieții lor.

„Am dorit pentru acest studiu persoane al căror creier să nu prezinte niciun fel de „urme”, de amintiri legate de învățarea muzicii. Și asta, pentru că chiar și o scurtă experiență de acest fel, poate lăsa „amprente” în creier, ce ne-ar fi influențat rezultatele”, a spus Damien Marie, autor principal al studiului.

Cum crești materia cenușie, după o vârstă

Pentru a vdea care sunt diferențele dintre lecțiile practice de muzică și cele teoretice, participanții au fost împărțiti în două grupuri. Unul a primit lecții de pian, în timp ce celălalt a avut parte de cursuri de „cultură muzicală”, ce au cuprins analiză muzicală, teoria și istoria muzicii, dar fără a beneficia de vreo activitate concretă muzicală.

Pentru ambele grupuri, lecțiile au fost de o oră pe săptămână. De asemenea, participanții alocau 30 de minute timp de cinci zile pe săptămână pentru rezolvarea unor teme primite la „clasă”. Studiul s-a derulat pe o perioadă de un an, iar participanții au mai fost monitorizați încă șase luni după aceea.

„După șase luni, am descoperit efecte comune ambelor grupuri”, a spus Clara James, coautor al studiului publicat în Neuroimage:Reports.

„Imaginile neuronale au arătat o creștere a materiei cenușii în patru zone ale creierului implicate în funcții cognitive de nivel înalt, la toți participanții, inclusiv în zona cerebelului responsabilă ce memoria activă, de lucru”.

Cercetării au adăugat că încă nu se poate trage o concluzie definitivă referitoare la legătura între activitatea muzicală și refacerea acelor zone din creier afectate de îmbătrânire, dar se pare că „antrenamentul” de acest tip poate ajuta la prevenirea deteriorării anumitor regiuni ale creierului.

Totuși, una peste alta, rezultatele au arătat că atât cântatul la un instrument, cât și simpla ascultare de muzică poate fi atât distractivă, cât, mai ales, de mare ajutor pentru a preveni ori încetini degradarea funcțiilor cognitive ale creierului persoanelor în vârstă.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele