Mutare de ultimă oră pe piaţa bancară: UBS a cumpărat Credit Suisse. Tranzacția care amână criza globală
UBS, cea mai mare bancă elvețiană, a anunțat, duminică seara, preluarea Credit Suisse. Achiziția a fost posibilă cu sprijinul guvernului federal elvețian, al Autorității de Supraveghere a Piețelor Financiare Elvețiane și al Băncii Naționale Elvețiene.
UBS a cumpărat Credit Suisse cu 3,25 miliarde de dolari
Gigantul bancar UBS a cumpărat Credit Suisse pentru 3,25 miliarde de dolari (3,05 miliarde de euro), într-un efort de a evita alte turbulențe care zguduie piața bancară globală.
Astfel, UBS a plătit trei miliarde de franci elvețieni (3,25 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse, cu aproximativ 60% mai puțin decât valoarea băncii la închiderea burselor, vineri, potrivit CNN. Acţionarii săi vor primi doar o acțiune UBS pentru 22,5 de acțiuni Credit Suisse. În mod surprinzător, afacerea nu va avea nevoie de aprobarea acționarilor, după ce guvernul elvețian a fost de acord să schimbe legea, astfel încât tranzacția să poată fi finalizată rapid.
Elveția a schimbat legea pentru ca tranzacția să fie finalizată rapid
Inițial, UBS s-a oferit să cumpere Credit Suisse cu până la un miliard de dolari. Autoritățile elvețiene au modificat legile țării pentru a evita un vot al acționarilor asupra tranzacției. Acest lucru a permis ca achiziția să fie finalizată rapid.
Oferta a fost transmisă duminică dimineață, cu un preț de 0,25 franci elvețieni pe acțiune, care va fi plătit în acțiuni UBS, cu mult sub prețul de închidere al Credit Suisse – de 1,86 franci elvețieni de vineri.
Citește și De ce s-a prăbușit Silicon Valley Bank și ce poate însemna asta pentru finanțele mondiale
Totodată, UBS a insistat asupra unei modificări negative semnificative care anulează tranzacția dacă marjele sale de risc de neplată a creditelor cresc cu 100 de puncte de bază sau mai mult.
Măsură de compromis care amână criza globală
Cele două părți au fost blocate în discuții cu autoritățile de reglementare încă de miercuri, când Credit Suisse a cerut Băncii Naționale a Elveției să îi acorde o linie de credit de urgență de 50 de miliarde de franci elvețieni (54 de miliarde de dolari). Când măsura de sprijin nu a reușit să stagneze scăderea prețului acțiunilor sale și să împiedice clienții panicați să își retragă banii, banca centrală a intervenit să forțeze o fuziune, după ce a devenit îngrijorată de viabilitatea celui de-al doilea mare creditor al țării.
La sfârșitul săptămânii trecute, ieșirile de depozite de la Credit Suisse au depășit 10 miliarde de franci elvețieni pe zi, notează Financial Times. Clienții băncii au retras 111 miliarde de franci elvețieni, în ultimele trei luni ale anului 2022.