14 iun. 2023 | 09:52

Mușcătura de căpușă, mai periculoasă decât se crede: cu ce alergie ciudată te poți alege

ACTUALITATE
Mușcătura de căpușă, mai periculoasă decât se crede: cu ce alergie ciudată te poți alege

Căpușa este una dintre cele mai periculoase insecte și nu are, în general, nicio strângere de inimă să se prindă de oameni și animale. Cel mai grav este că poate provoca sindromul Alpha-gal.

Simptomele acestui sindrom variază de la tuse, la greață și dificultăți de respirație, dar, în mod curios, te poate face și să devii alergic la carne.

Anafilaxia nu este declanșată de carne, în sine, ci de o moleculă de zahăr pe care o conțin anumite alimente. Se găsește mai ales în carnea roșie, dar și în lapte și gelatină.

Există și o veste bună

Trebuie menționat că nu toată carnea este exclusă din meniu, deoarece, după cum subliniază Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, alfa-gal nu se găsește în carnea de pește, reptilă sau pasăre.

Simptomele cu pricina pot apărea în câteva ore de la mușcătura de căpușă.

Severitatea sindromului variază de la persoană la persoană, unii fiind mai puțin norocoși decât alții. Intensitatea reacției variază, dar în cazurile severe include incapacitatea de a respira.

Se crede că mecanismul din spatele alergiei se concentrează în jurul salivei căpușei Amblyomma americanum.

Saliva conține proteine care sunt îmbibate cu molecule alfa-gal, iar prezența lor duce la o hipersensibilitate direcționată de anticorpi IgE împotriva zahărului, astfel încât expunerea viitoare la alfa-gal declanșează o reacție alergică.

Cercetările au descoperit, de asemenea, că o creștere a anumitor celule B a fost asociată cu un răspuns imunitar exagerat la alfa-gal.

Astfel, o mușcătură de la o căpușă poate declanșa o alergie pe tot parcursul vieții la carnea roșie, așa că ai face bine să eviți zonele în care ar putea locui astfel de insecte, deși evitarea lor este aproape imposibilă, mai ales dacă îți place natura.

Cunoscută și sub denumirea de căpușă de apă, aceasta poate fi găsită, în mare parte, în estul Statelor Unite, dar și în Mexic.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele