16 oct. 2023 | 11:41

Munca în ture de noapte, mai riscantă decât credeai. Ce efecte are asupra sănătății, care sunt soluțiile

ACTUALITATE
Munca în ture de noapte, mai riscantă decât credeai. Ce efecte are asupra sănătății, care sunt soluțiile

Când noaptea se așterne peste lume, somnul ne cheamă în brațele lui. Dar nu pe toți, pentru că multe categorii profesionale trebuie să muncească atunci cânt ceilalți dorm, așa cum sunt medicii și asistentele, personalul de securitate, pompierii și multe altele. Însă munca în ture de noapte poate avea consecințe neplăcute asupra sănătății.

Ce se întâmplă dacă muncești noaptea

Bioritmul uman este setat astfel încât noaptea să fie perioada pentru somn, pentru odihnă. Dar în societatea modernă, multe persoane sunt nevoite să își exercite munca în ture de noapte, acesta fiind specificul activității.

Însă acest lucru vine „la pachet” cu probleme tot mai serioase de sănătate: creștere în greutate, diabet, depresie, afecțiuni cardiace, lucruri ce sunt comune la cei care lucrează atunci când ceilalți dorm. Ca să nu mai vorbim și de obiceiurile alimentare, aceștia trebuind să mănânce la ore total neobișnuite și riscante pentru metabolism.

Toate aceste deviații de la stilul de viață normal influențează starea de sănătate pe măsură ce ritmurile circadiene firești sunt date peste cap.

Citește și: De unde știe corpul nostru că trece timpul? Ce este, mai exact, ceasul biologic, ce spun oamenii de știință

Studiile au arătat că ora la care mâncăm are un impact real asupra sănătății, iar o cercetare recentă pe rozătoare demonstrează că mecanismele ce pot conduce la schimbările de apetit în timpul ciclurilor somn – veghe și noapte – zi nu se potrivesc.

De ce e riscantă munca în ture de noapte

Oamenii de știință de la Universitatea din Bristol a investigat legătura dintre hormonii aflați în relație cu ciclurile somn – veghe și tiparele de alimentație zilnică la șobolani și a descoperit că afectarea profundă a ritmurilor circadiene are un impact major asupra comportamentului de hrănire ale animalelor.

Specialiștii au perturbat ritmurile normale ale organismului dând animalelor o infuzie de hormoni numiți corticosteron. Acesta este pentru corpul rozătoarelor ceea ce cortizolul este în organismul uman: un hormon glucocorticoid al cărui nivel crește treptat în oarele dinainte de trezire și scade pe durata zilei

Citește și: Toți românii care lucrează de noapte trebuie să știe asta. Ce drepturi au în fața angajatorului

Șobolanii cărora li s-a dat corticosteron au consumat aceeași cantitate de hrană ca și cei cărora nu li s-a dat infuzia respectivă. Diferența a fost că aceștia au mâncat mai mult de jumătate din hrană la ore la care, în condiții normale, ar fi trebui să se odihnească.

Rozătoarele care au primit cortisteron au înregistrat și o creștere a activității mai multor gene ce produc proteinele care stimulează apetitul la ore la care, în mod obișnuit, ar trebui să fie inactive. Acest fapt a dus la sporirea dorinței animalelor de mânca mai mult în acele perioade.

„Când perturbăm relația normală dintre corstisteron și ciclul zi – noapte, rezultatul este o activare a acelor gene și o creștere anormală a apetitului în perioade în care aceste animale ar fi trebuit să doarmă”, a spus autorul studiului publicat în Communications Biology, Stafford Lightman, specialist în neuroștiințe la Universitatea din Bristol.

Care este soluția

Dacă acest efect este valabil și pentru oameni, ce se poate face pentru a ca munca în ture de noapte să nu afecteze sănătatea celor care o fac.

În general, sfaturile experților sunt ca aceștia să iasă, în timpul liber, la soare, să facă exerciții fizice și să mănânce la ore regulate. Există dovezi ce arată că mâncare limită poate preveni perturbările de stare asociate cu munca de noapte.

Dar așa cum a declarat cercetătorul endocrinolog Becky Conway-Campbell, de la Universitatea din Bristol, semnalele creierului care produc un apetit crescut pot fi „dificil de anulat doar prin disciplină sau rutină”.

Citește și: De ce ar trebui să dormi la aceeași oră în fiecare noapte, conform cercetătorilor

De aceea, echipa de cercetători lucrează la un alt studiu prin care vrea să găsească terapii farmaceutice ce ar putea diminua tulburările de alimentație provocare de munca în ture de noapte.

Totuși, cea mai bună strategie este un stil de viață sănătos, care este preferabil oricăror tratamente medicale. Dar strategia aceasta mai trebuie să și poată fi implementată de către persoanele respective.

.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele