26 aug. 2023 | 15:18

Motivul pentru care avem doar 10 degete la picioare

ACTUALITATE
Motivul pentru care avem doar 10 degete la picioare

Unii ar putea crede că a avea mai multe degete la mâini și la picioare ar putea fi, ei bine, la îndemână, pentru că am putea scrie mai repede de exemplu. Deci de ce a decis evoluția să ne lase cu 10 degete la mâini și 10 la picioare?

Dovezile fosile au arătat că tetrapodele, numele fantezist al animalelor cu patru membre, din eoni din trecut aveau adesea mai mult de cinci degete, cunoscute sub numele de polidactile. Acanthostega, un gen care a trăit în urmă cu aproximativ 360 de milioane de ani, avea opt degete pe fiecare picior, de exemplu. Cu toate acestea, aproximativ 15 milioane de ani mai târziu, fosilele dezvăluie tetrapode cu cinci degete.

Cercetătorii cred că tetrapodele din perioada Devonianului târziu locuiau în primul rând pe uscat și dezvoltaseră o structură osoasă a membrelor care făcea mersul pe uscat mult mai ușor. În comparație, tetrapodele timpurii, cum ar fi Acanthostega și Icthyostega, aveau un os în formă de L în membrele lor superioare, care ar putea să le fi restricționat mobilitatea pe uscat.

Având în vedere că se credea că au petrecut mai mult timp în apă sau lângă apă, este de la sine înțeles că încă nu ar avea nevoie de picioare super flexibile. Luând în considerare că această schimbare a structurii osoase și a numărului de cifre s-a produs cam în același timp, s-ar putea ca având mai puține degete să ajute și la viața pe uscat. În acest moment, aceasta este doar o teorie, paleontologii nu au suficiente dovezi fosile pentru a ajunge la concluzii solide.

Astfel, se naște întrebarea dacă ar putea oamenii să-și recapete vreodată extremitățile suplimentare. Știința spune că probabil nu, cel puțin nu prin evoluție. Există un principiu binecunoscut în biologia evolutivă numit Legea lui Dollo.  Conceptul constă în faptul că odată ce un organism pierde o structură complexă, este puțin probabil să o recupereze. În practică, viața începe să arate excepții de la regulă.

Evoluția ne arată de ce avem doar 10 degete la picioare

În 2017, oamenii de știință au descoperit o șopârlă care și-a re-evoluat capacitatea de a depune ouă. Cu toate acestea, astfel de evenimente sunt încă relativ rare.Dacă nu ești dispus să așteptați loteria evolutivă, atunci teoretic, este posibil să reintroduci sau să editezi genele implicate în formarea degetelor. Să te joci în acest fel s-ar putea să nu fie o idee bună, dacă nu ești convins doar de rezultatul Jurassic Park, atunci este util să știi că aceste gene sunt adesea implicate în dezvoltarea corpului în ansamblu.

Între timp, 10 degete de la mâini și de la picioare pot face deja o mulțime de lucruri interesante. Mâinile noastre sunt instrumente incredibil de versatile, capabile de sarcini complicate care ne deosebesc de majoritatea celorlalte specii de pe planetă.

De la cântatul la instrumente muzicale până la crearea de opere de artă, mâinile noastre cu cinci degete au jucat un rol esențial în dezvoltarea civilizației umane. În plus, degetele de la picioare, deși adesea trecute cu vederea, oferă echilibru și sprijin crucial pe măsură ce mergem și alergăm.

Chiar și așa, misterul de ce avem 10 degete de la mâini și de la picioare, spre deosebire de degetele multiple ale unora dintre vechile noastre rude tetrapode, continuă să intrigă oamenii de știință și paleontologii. Trecerea de la polidactilie la o structură de cinci degete pare a fi legată de tranziția la viața pe uscat și de modificările structurii osoase ale membrelor.

În timp ce evoluția ar putea să nu aducă înapoi degete suplimentare, progresele în inginerie genetică oferă teoretic o posibilitate, deși cu potențiale complicații. Cu toate acestea, deocamdată, putem aprecia abilitățile remarcabile pe care ni le oferă numărul actual de degete, făcându-ne capabili unic în lumea naturală.