08 feb. 2023 | 08:12

Motivul bizar pentru care oamenii de știință colorează oceanul în roz: ce arată experimentul

ACTUALITATE
Motivul bizar pentru care oamenii de știință colorează oceanul în roz: ce arată experimentul

Imaginează-ți scena: o zi frumoasă și senină din California, soarele strălucește, cerul este albastru, oceanul este roz. Stai, ce?

Ei bine, datorită oamenilor de știință de la Instituția Scripps de Oceanografie din UC San Diego și de la Universitatea din Washington, asta este exact ceea ce vei vedea dacă mergi pe plaja San Diego, în ianuarie și februarie.

Pentru a studia modul în care fluxurile de apă dulce se amestecă cu zona de surf a oceanului, au început un experiment numit Plumes in Nearshore Conditions sau PiNC.

De ce colorează cercetătorii oceanul în roz

„Sunt încântat pentru că această cercetare nu a mai fost făcută înainte și este un experiment cu adevărat unic”, a declarat oceanograful de coastă Scripps Sarah Giddings, care conduce studiul PiNC, într-o declarație.

Experimentul se concentrează pe zona din jurul lagunei Los Peñasquitos, situată în cadrul plajei de stat Torrey Pines și a Rezervației Naturale din San Diego, California. Echipa vrea să investigheze modul în care apa dulce, care este de obicei mai caldă decât oceanul, interacționează cu valurile.

Acolo intervine colorantul roz – prin colorarea apei dulci, echipa poate urmări unde micile penuri de apă dulce se întâlnesc cu valuri de apă sărată. Vopseaua sigură pentru mediu va fi apoi urmărită pe măsură ce progresează, atât cu drona, cât și prin senzori de pe stâlpii aflați de-a lungul nisipului.

Există chiar și un jet ski echipat cu un fluorometru care poate măsura lumina emisă de colorant. În afara zonei de surf, alți senzori pot măsura salinitatea, temperatura, înălțimea valurilor și curenții oceanici.

Aceasta este prima dintre lansările de coloranți, iar încă două sunt planificate spre sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie. Cercetătorii speră că acest colorant roz le va putea spune mai multe despre modul în care sedimentele, poluanții și chiar larvele călătoresc în ocean, prin aceste scurgeri de apă dulce.

„Adunăm o mulțime de oameni diferiți, cu expertiză diferită, astfel încât cred că va avea niște rezultate și efecte foarte grozave”, a continuat Giddings.

„Vom combina rezultatele acestui experiment cu un studiu de teren mai vechi și modele computerizate care ne vor permite să facem progrese în înțelegerea modului în care se răspândesc aceste lucruri”.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele