Motivul bizar pentru care avem salarii mici: nu știm câți bani să cerem patronilor
Mulți dintre angajații români se declară nemulțumiți de salariile pe care le primesc de la angajatorii lor, iar această situație o regăsim mai ales în sectorul privat. Totuși, un sondaj recent arată că, de fapt, angajații nici măcar nu știu ce nivel salarial ar trebui să aibă în mod particular, raportat la valoarea reală pe care ei o aduc firmei respective.
Dacă ai zeci de ani de experiență în domeniul respectiv, competențe profesionale înalte și alte abilități ce pot fi în folosul companiei angajatoare, pe postul pe care lucrezi, ar trebui să ai așteptări salariale net superioare unei persoane ce de-abia a ieșit de pe băncile școlii. Ar trebui să știi cât valorează munca ta în mod real și să cauți acele oferte care-ți sunt potrivite, care sunt conforme cu ceea ce tu oferi angajatorului.
Din nefericire, cei mai mulți salariați de pe piața muncii de la noi din țară nu știu să-și evalueze corect munca, experiența sau priceperea în general.
Un sondaj BestJobs arată că 7 din 10 angajați nu știu care ar trebui să fie salariul lor în funcție de experiența și competențele din CV și de nivelul pieței, dar 91% au ca principală așteptare să fie plătiți corect.
Iată de ce patronii nu ne măresc salariile, așa cum ne-am dori
„Aproape 2 din 3 angajați nu sunt mulțumiți de salariul actual și chiar mai mulți (71%) au de gând să negocieze cu angajatorul în viitorul apropiat pentru a obține un salariu mai mare. Pentru a avea un reper în negociere, cei mai mulți angajați (59%) își iau informații despre salariul potrivit de la prieteni sau cunoștințe care lucrează în aceeași industrie sau ocupă rol similar, din statisticile oferite de surse oficiale sau platforme de recrutare (40%), iar 37% consultă instrumentele online de comparare a salariilor.
Într-o negociere, jumătate dintre angajați declară că argumentează nevoia pentru un salariu mai mare prin rezultatele bune pe care le-au avut la job, în timp ce aproape 16% menționează volumul de muncă mai mare decât al colegilor și tot atâția sprijinul acordat colegilor pentru a-și rezolva sarcinile de la job. Mai mult, criteriile pe care le iau în calcul pentru a-și justifica nevoia de creștere salarială sunt experiența (63%), evoluția în cadrul jobului (53%), setul de competențe (47%), vechimea (aproape 38%), salariul primit de alți profesioniști din aceeași industrie sau cu același rol (aproximativ 19%) și costul vieții (peste 12%)”, arată studiul respectiv.