15 mart. 2023 | 21:18

Moldovenii vor avea un nou model de pașaport. Cum se schimbă actul 

ULTIMA ORĂ
Moldovenii vor avea un nou model de pașaport. Cum se schimbă actul 

Republica Moldova pune în circulație, începând cu luna aprilie, un nou model de pașaport, după ce a fost aprobat de către Guvern proiectul propus de Agenția de Servicii Publice.

Un nou model de pașaport pentru moldoveni

Noile modele de pașapoarte vor fi puse în circulație în conformitate cu alinierea Republicii Moldova la recomandările instituțiilor internaționale în domeniu, care impun revizuirea perioadă a formei și conținutului pașapoartelor, a tehnologiilor de citire optică și electronică. 

Noul pașaport va avea 34 de pagini și 45 de elemente de securitate. Noutățile au legătură cu materialele de confecționare, tehnologia de personalizare și tipologia elementelor de securitate.

S-au făcut schimbări masive la pagina cu datele de identificare a titularului, cea mai importantă din pașaport. 

Cele mai importante schimbări

Pagina, care acum e făcută din hârtie, va fi realizată din policarbonat și personalizată prin gravare laser. Tehnologia permite folosirea mai multor elemente de securitate care pot fi verificate prin atingere, privire și înclinare a documentului. Vor exista și alte elemente de securitate ascunse, ce pot fi verificate cu echipamente simple și de laborator. 

Pașaportul se poate elibera persoanelor cu vârsta de sub 7 ani pe termen de 4 ani, iar persoanelor cu vârste cuprinse între 7 și 16 pe termen de 7 ani, în timp ce persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot avea pașaport valabil pe termen de 10 ani. 

Modelul nou va fi pus în circulația pe măsură ce stocul de blanchete de pașapoarte vechi se epuizează, dar nu mai târziu de 30 aprilie 2023, conform datelor furnizate de Guvernul de la Chișinău.