22 feb. 2023 | 23:30

Moldova dă cărțile pe față. Ce obiectiv strategic voia să arunce în aer, ca să nu ajungă pe mâna armatei ruse

ULTIMA ORĂ
Moldova dă cărțile pe față. Ce obiectiv strategic voia să arunce în aer, ca să nu ajungă pe mâna armatei ruse

Autoritățile moldovene au luat în calcul în 2022, imediat după ce Rusia a declanșat războiul în Ucraina, să arunce în aer pista Aeroportului Internațional Chișinău, pentru ca obiectivul strategic să nu fie preluat de armata lui Vladimir Putin, relatează presa de peste Prut. Dezvăluirile îi aparțin ministrului de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, în timpul unei emisiuni TV.

Ministrul de Externe din Republica Moldova rupe tăcerea despre planurile țării

Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a relatat, miercuri seară, că, după 24 februarie 2022, avansul armatei ruse în Ucraina „a fost fenomenal”, iar situația s-a complicat în momentul în care au început să circule diferite hărți, cum că „Rusia va ajunge foarte repede la granița Republicii Moldova”.

„Și înainte de război, instituțiile noastre au ținut cont de scenarii care includeau nu doar gestionarea fluxurilor de refugiați, ci și de scenarii în care Moldova ar deveni victima acțiunilor ostile, nu neapărat militare. Astfel, serviciile noastre se pregăteau pentru diferite riscuri, inclusiv în ceea ce priveste aeroportul. În asemenea cazuri există opțiuni standard de protecție. În mod practic e vorba de funcționalitatea aeroportului, depinde de recepția aeronavelor pe pistă. Prin distrugerea sau blocarea pistei poate… nu voi intra în detalii”, a declarat ministrul de Externe.

Rușii ar fi pus ochii pe Aeroportul din Chişinău

Recent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că planul Moscovei este de a înlocui conducerea prooccidentală a Moldovei. În acest sens, Rusia și-ar dori să preia controlul Aeroportului din Chişinău, pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina (dinspre Transnistria).

Decret anulat de Kremlin cu privire la Transnistria

De altfel, liderul rus Vladimir Putin a anulat, marți, un decret semnat la 7 mai 2012, care garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova, în stabilirea statutului special al Transnistriei.

„Pentru a implementa în mod consecvent politica externă a Federației Ruse, care face posibilă asigurarea intereselor sale naționale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii și abordării multi-vectorale în contextul formării unui nou sistem policentric de relații internaționale, decid: 1. Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, împreună cu alte organisme executive federale: d) în relațiile cu statele membre ale Comunității Statelor Independente: să continue participarea activă la căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei”, prevedea decretul de la Kremlin.

Ce înseamnă decizia lui Putin

Decizia lui Putin semnalează ca Federația Rusă nu mai respectă suveranitatea, integritatea teritorială și statutul neutru al Republicii Moldova în privința problemei transnistrene, au reacționat jurnaliștii de la Chișinău. Așa-zisa Republică Moldovenească Nistreană este supusă direct Moscovei, iar pe teritoriul său se află câteva mii de soldați ruși și cel mai mare depozit de muniție din estul Europei, la Cobasna.