24 nov. 2023 | 09:29

Moise din Biblie, între mit și realitate: a existat sau nu, acest personaj religios? Ce spun oamenii de știință [VIDEO]

ACTUALITATE
Moise din Biblie, între mit și realitate: a existat sau nu, acest personaj religios? Ce spun oamenii de știință [VIDEO]

Oamenii de știință nișați pe religie au pus sub semnul întrebării dacă povestea biblică a lui Moise ar putea avea măcar un sâmbure de adevăr.

Evident, la un moment dat, au fost trase și o serie de concluzii, dacă le putem numi așa, de vreme ce ne-ar trebui o mașină a timpului pentru a le verifica.

Vezi și: Cine a decis ce Evanghelii fac parte din Biblie. Ce spun experții, ce importanță a avut conciliul de la Niceea, de fapt

adevarul despre moise - biblie

Moise și cele Zece Porunci

Moise nu ar fi fost primul, se pare

Scrierile creștine susțin că Moise ar fi fost destul de mulțumit să îmbătrânească alături de familia sa în vasta pustietate a Midianului și că ar fi trecut 40 de ani până când Dumnezeu i s-ar fi adresat prin Tufișul Arzător și i-ar fi spus să-i conducă pe israeliți din Egipt.

Conform unora, acel tufiș miraculos poate fi încă văzut astăzi prins în zidurile antice ale Mănăstirii Sf. Ecaterina, situată nu departe de orașul natal al lui Moise. Totuși, Moise nu ar fi fost singurul cu o astfel de experiență.

Arheologii au descoperit ruinele orașului antic Amarna în secolul al XIX-lea. Egiptologul Rawya Ismail, care a studiat ruinele ani de zile, crede, așa cum cred și alți arheologi, că faraonul Akhenaton a construit orașul ca un tribut adus lui Aten (Aton), zeul Soare.

El declară că acesta ar fi fost un pas curajos și neobișnuit din partea faraonului, să părăsească palatul din Luxor pentru peisajul neprimitor al Amarnăi, dar ar fi putut fi singura lui opțiune, având în vedere că preoții câștigau din ce în ce mai multă putere.

„Preoții lui Amun-Ra, împotriva cărora nu putea lupta, au preluat controlul întregii țări”, a spus Ismail. „Ideea era să găsească un loc care să nu fi fost folosit de niciun alt zeu, să fie virgin, așa că a ales acest loc”, a declarat, de asemenea, egiptologul.

Pe toți pereții din interiorul mormintelor orașului se află îndemnuri scrise despre monoteism. Există Imnul către Aten, care se traduce, parțial, astfel: „Pământul ia ființă prin mâna ta, așa cum l-ai făcut. Când răsari, ei trăiesc. Când apui, ei mor. Tu însuți ești viață, unul trăiește prin tine”.

Vezi și: Fraza din Biblie care se repetă de 365 de ori. Nici credincioşii adevăraţi nu au habar

adevarul despre moise - biblie

Moise – Despărțirea apelor

Concluziile oamenilor de știință i-ar putea supăra pe creștini

Unii atribuie scrierea imnului lui Akhenaton însuși, dar acesta prezintă o asemănare izbitoare cu o pasaj care se găsește în Biblia ebraică: Psalmul 104.

„Dacă compari imnurile de la A la Z, vei găsi imagini reflectate în multe din cărțile sfinte”, a mai spus Ismail. „Și dacă compari anumite părți din ele, le vei observa că sunt aproape identice, o traducere tipică pentru unii din psalmii lui David”

Psalmul 104, scris câteva sute de ani mai târziu, face referire la un Domn care domnea peste Israel și la un pasaj îl compară cu soarele.

„Îți ascunzi fața, sunt tulburați”, spune o parte din el. „Îți retragi suflul, mor, Și se întorc în țărână. Îți trimiți suflul, sunt creați, Și reînnoiești fața pământului”.

La fel ca psalmul, Imnul către Aten laudă virtuțile singurului și adevăratului Dumnezeu.

„Mulți cred că Imnul către Aten a fost sursa psalmilor lui David”, a spus Ismail. „Punând Egiptul pe ruta comercială, mulți oameni au călătorit din Egipt și s-au întors în Egipt, nu era ca o țară care trăia în izolare”, a concluzionat cercetătorul.

Ismail crede că este posibil ca mesajul faraonului eretic să aibă o legătură cu povestea lui Moise și a exodului, așa cum este descrisă în Biblia ebraică.

Vezi și: Secretul din Biblie descoperit după 1700 de ani în arhivele Vatican. „În acea vreme, Iisus a trecut prin lanurile de grâu în ziua de Sabat”

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele