05 iun. 2023 | 08:55

Modificările genetice, o soluție pentru înlăturarea pericolelor răspândite de țânțari: cât de eficiente sunt, de fapt

ACTUALITATE
Modificările genetice, o soluție pentru înlăturarea pericolelor răspândite de țânțari: cât de eficiente sunt, de fapt

Țânțarii modificați genetic sunt pregătiți în laboratoare și ar trebui să lupte împotriva țânțarilor Aedes aegypti care răspândesc viruși, inclusiv dengue, Zika și chikungunya.

Se pare că miliarde de specimene au fost lansate cu succes în SUA, Brazilia, Insulele Cayman, Panama și India.

De-a lungul istoriei, țânțarii ne-au omorât și totuși nu avem arme în arsenalul nostru pentru a face față acestor paraziți care sug sânge.

Până acum, invențiile omenirii pentru a combate amenințarea țânțarilor au fost dezamăgitoare.

Ia, spre exemplu, exemplul bobinelor pentru țânțari. Aprinzi o bobină fumigenă, închizi ferestrele, suporți fumul sufocant și într-un interval scurt de timp efectul dispare; și să nu uităm de efectele necunoscute ale vaporilor asupra corpului uman. Cremele anti-tânțari se încadrează și ele în aceasta categorie. Rareori miros bine, irită pielea și sunt ineficiente după un timp.

Descoperirea oamenilor de știință

Oamenii de știință au venit cu o nouă soluție: țânțarii modificați genetic. Pe măsură ce țânțarii Aedes aegypti răspândesc viruși, inclusiv dengue, Zika și chikungunya, ei au găsit o modalitate de a-i modifica genetic și apoi de a-i folosi pentru a controla populația de „răspândaci”.

Tantarii MG au o genă autolimitantă. Împiedică puii de țânțari femele să supraviețuiască până la vârsta adultă. Deci, odată ce țânțarii modificați genetic ajung la vârsta adultă, se împerechează cu țânțarii femele. Dacă urmașul este un țânțar mascul, nu este motiv de mare îngrijorare, deoarece doar țânțarii femele mușcă. Cu toate acestea, dacă urmașul se dovedește a fi o femelă, se naște slab și moare înainte de a ajunge la stadiul de adult.

În plus, țânțarii MG sunt contaminați cu o genă de marker fluorescent. Acest lucru îi ajută pe cercetători să îi identifice în sălbăticie. Cu toate acestea, țânțarii MG controlează doar Aedes aegypti, în timp ce o comunitate poate avea mai multe tipuri de indivizi care pot provoca o invazie.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele