Misterul unuia dintre cele mai bine mascate asasinate din istorie, elucidat printr-un noroc chior. Cum a fost ucis un prezentator TV aproape fără urmă
Misterul unuia dintre cele mai bine mascate asasinate din istorie a fost elucidat după ce un medic legist a avut un noroc chior. Fără o întâmplare aparent banală, nimeni n-ar fi descoperit vreodată că un prezentator TV de la BBC n-a murit din cauza naturale, ci a fost ucis.
Cum a fost omorât prezentatorul TV
Era 7 septembrie 1978, în jurul orei 13.30, când Georgi Markov, un prezentator bulgar de la BBC, aștepta cu indiferență un autobuz pe podul Waterloo, când a simțit o lovitură puternică în spatele coapsei drepte.
Când s-a întors, a văzut o persoană care ridica o umbrelă scăpată pe jos. Aceasta și-a cerut scuze cu un accent străin, apoi a chemat un taxi și și-a văzut de drum. Fără să îl preocupe prea mult incidentul, Markov și-a continuat drumul către sediul BBC, unde lucra.
Când a ajuns la birou, prezentatorul a observat că avea sânge pe blugi și a simțit o durere puternică. I-a arătat unui coleg o pată roșie pe partea din spate a coapsei. Seara a început să se simtă extrem de rău și să aibă febră mare, astfel că nu a putut prezenta emisiunea la care ar fi trebuit să apară.
A doua zi, prezentatorul TV avea probleme de vorbire, așa că a fost dus la spital. Tensiunea arterială era normală, dar pulsul său era foarte rapid.
Ce au observat medicii. Polițiștii au demarat o anchetă
Medicii au observat că bărbatul avea pe coapsa dreaptă o zonă circulară inflamată și întărită cu diametrul de 6 centimetri, iar în centrul acesteia era o urmă de înțepătură de 2 milimetri, deși radiografiile nu au evidențiat niciun corp străin. Medicul de atunci a prelevat sânge la internare și l-a refrigerat pentru viitoarele examene toxicologice.
De asemenea, medicii au descoperit că numărul de celule albe din sângele lui era de peste trei ori mai mare decât valoarea normală. Acest lucru i-a determinat pe specialiștii de la acea vreme să creadă că bărbatul a murit de septicemie. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost confirmat.
Întrucât moartea sa era ușor suspectă, Scotland Yard a demarat o anchetă suplimentară. Examinarea post-mortem a fost făcută de un patolog al Ministerului de Interne. Acesta a extirpat un bloc mare de țesut de pe coapsa dreaptă a prezentatorului, acolo unde fusese semnul de înțepătură.
Norocul chior ce a dus la descoperirea adevărului
Apoi, Chemical Defence Establishment (CDE) de la Porton Down, un centru de cercetare al Ministerului Apărării, a analizat țesutul prin microscopie suplimentară. Doar printr-un noroc, echipa a găsit un obiect străin:
„Ne hotăram de unde să luăm țesut și am văzut că Rufus (un alt doctor, n.r.) își pusese un ac pentru a se orienta pe o bucată de țesut și îl împinsese până la capăt, evident pentru a-i da un fel de semn.
Din întâmplare, am înclinat acul cu degetul pentru a mă asigura că așa era. Acest vârf de ac s-a mișcat cu un centimetru; era o bucată de metal dezlipită. Am avut mare noroc că nu s-a rostogolit de pe masă pe podea, pe sub dulap și pe scurgere.
Nu s-a întâmplat așa și am pus-o într-un vas pentru a fi examinată mai târziu. Ne-am luat țesuturile și le-am prelucrat corespunzător”, a declarat doctorul David Gall, toxicologul legist care a condus examinarea post-mortem, pentru Royal Society în 1980.
Această bucată de metal liber era asemănătoare cu o perlă metalică găsită în geanta unei femei, a adăugat Gall. La o examinare mai atentă, s-a dovedit a fi o bilă minusculă ce avea două găuri mici făcute la 90 de grade pentru a crea o cavitate în formă de X.
În această bilă ar fi putut fi pusă o cantitate foarte mică de otravă, ceea ce i-a făcut pe medici să creadă că Markov nu a murit din cauze naturale și că această pastilă ar fi putut fi astupată cu un înveliș ce a fost conceput să se topească la temperatura corpului.
Probabil că alicea a fost împușcată în coapsa lui Markov, iar învelișul s-a topit și a permis ca toxina să fie absorbită în corpul său. S-a crezut că alicea a fost implantată de un obiect – cum ar fi vârful unei umbrele special concepute.
Cu ce a fost omorât prezentatorul
Experții au ajuns la concluzia că este posibil ca prezentatorul să fi fost asasinat cu glicoproteina ricină. Această otravă este produsă de planta de ricin și este ușor de purificat din deșeurile de ricin prelucrate, iar doar 0,5 miligrame pot ucide un adult.
Simptomele otrăvirii cu ricină apar adesea în decurs de opt ore de la expunerea inițială și includ vărsături, amețeli, diaree și temperatură ridicată – simptome pe care le-a avut Georgi Markov.
Pentru a confirma acest lucru, oamenii de știință au administrat aceeași cantitate de otravă unui porc. Animalul a murit în 24 de ore și a prezentat aceleași simptome ca Markov. Așadar, toate dovezile circumstanțiale indicau că Georgi Markov a fost otrăvit cu ricină.
Motivul pentru care a fost asasinat prezentatorul de la BBC
Contextul în care a fost asasinat prezentatorul BBC a fost următorul: în cea de-a doua parte a secolului XX, Bulgaria a fost aliată cu Uniunea Sovietică și avea propria poliție secretă strâns legată de KGB. Aceasta era o veste proastă pentru orice disident politic.
Georgi Markov s-a născut în 1929 în Bulgaria și a trăit acolo timp de mai multe decenii. A fost un scriitor popular și un apropiat al lui Todor Jivkov – secretarul general al Partidului Comunist Bulgar – și al familiei acestuia.
Acest lucru a însemnat că Markov avea acces la dosare strict secrete, ceea ce i-a permis să producă scrieri care au contribuit la consolidarea unei viziuni oficiale „eroice” a forțelor de securitate ale statului.
Cu toate acestea, în anii 1960, relația lui Georgi Markov cu guvernul bulgar era pe un teren instabil, deoarece a început să depășească limitele în ceea ce privește stilul și subiectele pe care le scria.
În consecință, a decis să se mute la Londra în 1970, dar în 1971 administrația bulgară a refuzat să-i prelungească pașaportul. A fost judecat în absență în 1972 și a fost acuzat de dezertare, condamnat la șase ani și jumătate de închisoare și etichetat drept trădător. Decât să se întoarcă și să-și riște cariera și viața în Bulgaria, Markov a decis că este mai sigur să rămână, să lucreze și să trăiască în Anglia.
Prezentatorul a fost avertizat. Cine a fost asasinul
A ajuns să lucreze pentru BBC și a colaborat cu Radio Europa Liberă (RFE). A fost cunoscut pentru faptul că a fost un critic dur al partidului comunist și al lui Jivkov în special. Cu trei luni înainte de a muri, Markov a primit un telefon anonim în care i se spunea că, dacă nu încetează să mai scrie pentru RFE, atunci va fi executat într-un mod rafinat și ieșit din comun.
Din nefericire pentru Georgi Markov, acestea nu erau amenințări inofensive, pentru că asasinii atentaseră deja la viața sa și atacaseră chiar și alți disidenți bulgari.
În iunie 1978, un corespondent al Radioteleviziunii de Stat din Bulgaria, Vladimir Kostov – un alt bulgar dezertor – se afla la Paris. La câteva luni după ce s-a mutat în oraș, a simțit și el o lovitură în partea din spate a piciorului, care i-a lăsat o urmă roșie similară cu cea a lui Markov. Kostov a fost internat în spital timp de 12 zile, dar în cele din urmă și-a revenit. Câteva săptămâni mai târziu, o bilă identică avea să fie găsită în corpul lui Markov.
La câțiva ani după asasinatul de pe podul Waterloo, un danez de origine italiană pe nume Francesco Gullino a fost identificat de un jurnalist bulgar ca fiind un asasin renumit din epoca sovietică.
Se crede că Gullino a venit la Londra pentru a-l neutraliza pe Markov la ordinul serviciilor secrete bulgare, ordin care a fost aprobat de Jivkov. În 1989, când regimul lui Jivkov s-a prăbușit, în ministerul de interne a fost găsit un teanc de astfel de umbrele speciale.