26 sept. 2023 | 11:41

Misterul monumentului de la Stonehenge se adâncește. Care este originea Pietrei de Altar a ansamblului ridicat acum 5000 de ani, descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor

ACTUALITATE
Misterul monumentului de la Stonehenge se adâncește. Care este originea Pietrei de Altar a ansamblului ridicat acum 5000 de ani, descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor

Deși este studiat de multă vreme, Stonehenge, celebrul monument neolitic din Marea Britanie, ce datează de acum 5.000 de ani, continuă să păstreze multe mistere. Un studiu recent a indicat o surprinzătoare concluzie despre Piatra de Altar a ansamblului, ce o diferențiază de blocurile de piatră vânătă ce formează cercul interior al complexului antic.

Ce nou mister a apărut la Stonehenge

Misterul din jurul Stonehenge a devenit și mai adânc după ce o nouă analiză a faimoasei Pietre de Altar a monumentului vechi de 5.000 de ani a dovedit că enormul megalit nu provine din aceeași sursă ca restul blocurilor din piatră vânată ce alcătuiesc cercul interior al anticei construcții.

Ansamblul Stonehenge, situat în Salisbury Plain, în comitatul Wiltshire, Anglia, este format din patru cercuri concentrice construite din pietre. Cercul exterior (cercul de sarsen), de 33 m în diametru, este construit din 30 de blocuri imense de piatră (megaliți – menhire), așezate vertical; astăzi doar 17 dintre aceste blocuri mai sunt în picioare.

Deasupra acestor blocuri de piatră au fost așezate ca niște praguri alte blocuri curbate, în formă de arc de cerc. În interiorul acestui lanț exterior se află un alt cerc de blocuri mai mic din piatră vânătă.

Acestea împrejmuiesc un aranjament în formă de potcoavă, construit tot din piatră vânătă, în interiorul căreia se află o altă piatră, denumită Piatra de Altar.

Până acum, se presupunea că Piatra de Altar a fost transportată din același loc ca celelalte, o zonă îndepărtată din Țara Galilor. Dar autorii noului studiu publicat în Journal of Archaeological Science: Reports susțin că aceasta a fost adusă la Stonehenge chiar de mai departe.

Misterul monumentului de la Stonehenge se adâncește. Care este originea Pietrei de Altar a ansamblului ridicat acum 5000 de ani, descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor

Piatra de Altar a monumentului de la Stonehenge

Descoperire surprinzătoare despre Piatra de Altar a monumentului

Ansamblul Stonehenge este considerat a fi fost ridicat în mai multe etape, de-a lungul mai multor milenii, începând cu ridicarea a 56 de monoliți din piatră vânătă, acum circa 5.000 de ani.

În mod incredibil, originea acestor blocuri enorme de piatră, ce cântăresc zeci de tone fiecare, a fost identificată în zona Mynydd Preseli din Țara Galilor, aflată la o depărtare de 225 de kilometri vest de Stonehenge.

„Este o distanță lungă pentru un asemenea transport: de fapt, deplasarea acestor megaliți din piatră vânătă reprezintă unul dintre cele mai lungi transporturi din lume, de la sursa pietrelor până la locul de construcție a monumentului”, au precizat autorii studiului.

Fazele ulterioare de construcție au cunoscut și introducerea unor pietre din sursă locală, cunoscute ca sarsen, munca de ridicare a ansamblului continuând până în jurul anului 1.600 î. Hr.

Piatra de Altar este cea mai mare dintre pietrele vinete și, probabil, a părut așezată nepotrivit în raport cu celelalte bucăți pietroase ale cercului original. Dar ideea că ar fi fost adusă din altă parte nu a trecut prin mintea nimănui, până acum.

Dar, folosind o tehnică ce a inclus spectroscopia și razele X, cercetătorii au descoperit că Piatra de Altar nu se potrivește, din punct de vedere mineralogic cu „vechile gresii roșii” (ORS) ce se găsesc în bazinul anglo-galez.

Drept consecință, autorii studiului au tras concluzia că „Piatra de Altar nu ar mai trebui să fie inclusă în grupul „pietrelor vinete” aduse din regiunea Mynydd Preseli, din Țara Galilor”.

În mod particular, oamenii de știință au detectat concentrații semnificativ mai mari de barită – un mineral compus din sulfat de bariu – în structura Pietrei de Altar, decât în cea a ORS.

Căutând surse alternative de gresie, echipa a descoperit că cele mai posibile surse ale Pietrei de Altar ar putea fi depozitele ce se află în Cumbria, în nordul Angliei și pe insulele scoțiene Orkney și Shetland.

De notat este faptul că ambele regiuni menționate conțin monumente neolitice, ceea ce sugerează extragerea pietrei din aceste zone de către populația locală și folosirea ei în scopuri religioase, ritualice.

Există, de asemenea, dovezi ce arată că între zona Stonehenge și aceste două regiuni existau legături de transport în jurul anului 2.500 î.Hr, atunci când a început a doua fază de construcție a monumentului.

De aceea, cercetătorii au avansat ipoteza că Piatra de Altar a foat adusă la Stonehenge în acea perioadă, mult după ce primele blocurile din piatră vânătă fuseseră deja ridicate pe locurile în care se află și astăzi.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele