19 iun. 2023 | 15:55

Misterul ”alunelor dansatoare”: explicația unui fenomen bizar, legătura cu berea

ACTUALITATE
Misterul ”alunelor dansatoare”: explicația unui fenomen bizar, legătura cu berea

În America Centrală și de Sud există anumite leguminoase cu „proprietăți aparte”. Mexicul are un tip de fasole cu care se poate lăuda, iar Argentina deține, la rândul ei, alunele dansatoare.

Dansul cu pricina este un fenomen curios care se întâmplă atunci când arunci alune într-o halbă de bere, lucru pe care unii îl fac în țara Tango-ului, pentru a-i distra pe alții. Așadar, totul pare, la o primă vedere, un simplu truc pe care barmanii îl încropesc pentru a atrage atenția clienților, într-un mod plăcut.

Dansul alunelor nu este ceva neaparat fabulos, din punct de vedere vizual, dar este ieșit din comun, dacă gândești ca un fizician.

În momentul în care alunele sunt aruncate în bere, ele ar trebui să se scufunde și să rămână pe fundul halbei, de vreme ce, până la urmă, sunt mai dense decât lichidul care le înconjoară, conform principiului lui Arhimede.

Totuși, Arhimede pare să nu se fi gândit la această combinație bizară, nu până la capăt, cel puțin. Odată ce ajung pe fundul halbei, alunele se ridică din nou spre partea cu spumă.

Posibila explicație a acestui fenomen ieșit din comun

Soluția propusă se referă la bule. O nouă lucrare sugerează că bulele se formează în jurul alunelor și, mai important, se lipesc de suprafața lor, ceea ce ajută, în general.

Acest lucru le face să plutească, ridicându-le înapoi la spuma berii și de îndată ce intră în contact cu spuma, bulele se separă mai ușor. Fără sprijinul lor, alunele se confruntă iar, ca mai apoi să o ia de la capăt.

Durata dansului depinde de tipul de bere și de alune. În cadrul cercetării, echipa a folosit arahide prăjite, decojite și bere lager.

S-au făcut analogii între această lucrare și descoperirile anterioare despre mișcarea obiectelor și bulelor într-o varietate de fluide, unele naturale, cum ar fi magma și procesele industriale.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele