12 iul. 2023 | 09:36

Misterioasele piramide de la Brașov, subiect de speculații și legendă: ce par să ascundă, de fapt

ACTUALITATE
Misterioasele piramide de la Brașov, subiect de speculații și legendă: ce par să ascundă, de fapt

Dacă vrei să vezi piramide misterioase, nu trebuie să mergi până în Egipt, ci într-o mică localitate situată la doar 5 kilometri de Făgăraș, județul Brașov. Aici există 8 formațiuni despre care știu mai mult oamenii locului și puținii turiști ce ajung în zonă, despre care circulă diferite legende. Nici oamenii de știință nu sunt foarte siguri care este originea acestora, așa că merită să îți faci drum până acolo.

Misterioasele piramide de la Brașov, subiect de speculații și legendă

Probabil că nu ai auzit până acum de Piramidele de la Șona. Ar fi și firesc, din moment ce mai mult oamenii locului știu de ele și puținii turiști care vizitează zona. Satul Şona se află la cinci kilometri de Făgăraş, iar de curând, în centrul municipiului a fost montat şi un indicator, care indică direcţia spre piramidele puțin cunoscute

Denumirea satului înființat de sași cu peste 700 de ani în urmă, vine din limba germană, „Șona” însemnând „frumoasă”. Satul a fost atestat documentar însă în jurul secolului al XVIII-lea.

Din cauza deselor revărsări ale Oltului și a pământului nefertil, sașii au plecat de aici și s-au mutat în județul Alba, unde vei găsi o așezare cu același nume ca cea din Brașov.

În Șona la care ne referim se află niște formațiuni extraordinare în formă de piramide, numite de săteni „guruieți”, adică ridicături de pământ. Specialiștii ezită să se pronunțe referitor la originea lor, astfel că Piramidele de la Șona sunt încă un mister al naturii.

Este vorba de opt movile, care ating aproape câte 30 de metri înălţime, dispuse pe două şiruri, aşezate în ordinea mărimii. Sigur, nu sunt impresionante precum piramidele egiptene, dar nu sunt mai puțin stranii. În jurul lor există câteva legende ce le explică apariția.

Ce par să ascundă, de fapt

Potrivit uneia dintre ele, pe vremuri, aici era stăpână o prințesă pe nume Șona. Regatul ei ar fi fost atacat de niște uriași, aceștia au trecut prin apa Oltului și, odată ajunși aici, și-ar fi scuturat noroiul de pe picioare iar bucățile de pământ s-ar fi depus și în timp ar fi format cele opt movile sau „guruieți”.

O altă legendă, pe care oamenii locului o povestesc puţinilor turişti ce poposesc în satul lor, spune că,de fapt, movilele ar fi chiar morminte unor uriaşi, potrivit bunăziuafăgăraș.ro.

„Cică a fost o fetiţă de uriaşi care a făcut movilele, demult, înaintea dacilor. O altă poveste din bătrâni spune că a fost un uriaş care şi-a curăţat opincile şi în urma lui au rămas movilele astea. Totuşi e ceva că pământul din movile e galben, iar cel de jos e negru”, a povestit, mai demult, Ioan Buzeche, localnic din Şona, despre o altă legendă care circulă prin sat, citat de bizbrasov.ro.

O altă teorie spune că piramidele au fost ridicate pe vremea dacilor, iar în măruntaiele movilelor s-ar găsi chiar şi nişte comori.

Cercetătorul Andrei Vartic crede că guruieţii sunt nişte vestigii dacice, ce au legătură cu alte patru piramide asemănătoare de la marginea altor sate brașovene, Hălmeag și Bunești. Dacă se unește pe hartă locul unde sunt „guruieții”, cu vârful Omu, se obține un triunghi perfect dreptunghic.

Pe de altă parte, arheologii au găsit în jurul piramidelor ceramică din epoca târzie a bronzului şi din perioada Hallstat, ce cuprinde perioada între anii 1200 î.Hr – 500 î.Hr.

În cazul în care piramidele ar fi formaţiuni naturale, geologii au încercat să explice formarea lor. Ei au ajuns la concluzia că movilele au rezultat în urma alunecării în trepte a unui versant, proces combinat cu acţiunea torentelor care au individualizat aceste dâmburi. Totul s-ar fi petrecut cam acum 12.000 de ani.

Mulţi au încercat chiar să le afle secretele, stârniţi de poveştile spectaculoase ce se aud din bătrâni. Prin sat se zice că, apa aşezată lângă movile capătă proprietăţi curative. Curioşi sa afle ce ascund înăuntru, localnicii au încercat să sape în movile, dar n-au fost lăsaţi de autorităţi.

Până când cercetătorii nu vor găsi explicația științifică reală a formării celor opt piramide, Șona rămâne un loc ideal de vizitat, mai ales pentru cei care iubesc miturile.

i

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele