02 dec. 2023 | 11:58

Misterele asasinării lui Nicolae Iorga, bravada gratuită a Gărzii de Fier. La moartea sa, universități din întreaga lume au arborat drapelul în bernă VIDEO

ACTUALITATE
Misterele asasinării lui Nicolae Iorga, bravada gratuită a Gărzii de Fier. La moartea sa, universități din întreaga lume au arborat drapelul în bernă VIDEO

Nicolae Iorga, unul dintre cei mai importanți istorici și o personalitate marcantă în viața culturală și academică a României, s-a născut la Botoșani, pe 5 iunie 1871.

Vezi și: „Căpitanul” Zelea Codreanu versus „ultrașul” George Simion, la nuntă: așa îți dai seama că nu învățăm nimic din istorie sau populism

De ce a fost important pentru români Nicolae Iorga

Demonstrând abilități remarcabile în limbi străine, vorbind fluent franceza, italiana, latina și greaca la o vârstă fragedă, Iorga a dezvoltat interes în activități politice și s-a declarat marxist la vârsta de 17 ani.

Această atitudine l-a adus în conflict cu regulile școlii și a fost suspendat temporar, pierzându-și bursa. Cu determinare de neclintit și pentru a susține financiar familia, a continuat să predea lecții particulare, deși a fost suspendat din nou pentru că citea în timpul orelor.

În 1888, Nicolae Iorga a fost admit la Facultatea de Litere a Universității din Iași, primind ulterior o bursă și obținând, încheind primul an, o dispensă de la Ministerul Educației care i-a permis să susțină anticipat examenele de licență, finalizându-le cu succes și cu o disertație remarcabilă despre literatura greacă.

La vârsta de 19 ani, s-a căsătorit cu Maria Tasu, divorțând zece ani mai târziu. A obținut un post de profesor de latină la Liceul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești. Prin intermediul unei burse, a călătorit în străinătate, vizitând Italia și Franța, urmând cursuri la École pratique des hautes études.

Aprofundându-și cunoștințele în engleză și germană, a continuat să călătorească în Anglia și Italia. În 1893, s-a înscris la programul de doctorat al Universității din Berlin, mutându-se apoi la Universitatea din Leipzig.

La vârsta de 23 de ani, a obținut un post de profesor suplinitor în București, începând o carieră dedicată cercetării și învățământului.

Călătoriile sale în străinătate, precum cele în Olanda și Italia, au fost importante pentru colectarea de documente istorice valoroase, iar ulterior a fost numit curator și editor al colecției de documente istorice a fraților Hurmuzachi la Academia Română.

După divorțul de prima sa soție, Maria, Nicolae Iorga s-a recăsătorit cu Ecaterina, consolidându-și poziția academică și lucrând la o istorie a românilor. Familia sa numeroasă și-a găsit adăpost în mai multe locații din București, iar Iorga și-a dedicat multe dintre resurse pentru educația și binele familiei.

Nicolae Iorga

Nicolae Iorga

Pe lângă contribuțiile sale academice, Iorga a fost implicat în dispute politice. În timpul Primului Război Mondial, a susținut activ intrarea României în război împotriva Puterilor Centrale, pledând pentru recuperarea Transilvaniei și Bucovinei.

În 1908, s-a mutat în Vălenii de Munte, unde a pus bazele unui centru educațional, a unei edituri și a unui azil, având un impact semnificativ în comunitate și păstrându-și angajamentul pentru dezvoltarea culturală și educațională a României.

Cunoscut pentru legătura pe care o avea cu Casa Regală, Iorga a avut o contribuție semnificativă în educația viitorului rege Carol al II-lea. În timpul ocupării Bucureștiului de către armatele germane, a găsit refugiu la Iași, iar casa sa din Vălenii de Munte a fost vandalizată.

În anul 1918, a fost ales deputat și președinte al camerei inferioare a Parlamentului în cadrul României Mari. A fost susținător al Reginei Maria în misiunea de negociere a cauzei României la Conferința de Pace de la Paris.

În anii următori, a fost implicat în diverse activități academice și politice. A ocupat funcția de prim-ministru, însă criza economică și măsurile radicale pe care le-a luat au stârnit nemulțumirea publicului și au contribuit la ascensiunea popularității Gărzii de Fier.

Vezi și: Premierul României ucis mișelește de legionari: I. G. Duca, liberalul care s-a opus restauraţiei carliste putea rescrie istoria 

cum a fost asasinat marele nicolae iorga. garda de fier responsabila pentru crima

Nicolae Iorga, alături de Regele Carol al II-lea

Garda de Fier i-ar fi adus sfârșitul

Apariția și influența Gărzii de Fier au adus conflicte politice și personale. După demisia din funcția de premier, a revenit la activitatea academică, exprimându-și opinii ferme împotriva Gărzii de Fier și a influențelor externe precum nazismul german și pericolul sovietic.

Fiind împotriva mișcărilor violente ale Gărzii de Fier l-au expus la numeroase amenințări. Ulterior, a participat la evenimente politice majore, inclusiv la Consiliul de Coroană, unde a pledat pentru apărarea armată a Basarabiei.

Asasinarea sa a șocat profund comunitatea academică și întreaga societate românească. Universități și academii din întreaga lume i-au onorat memoria, arborând drapelul în bernă.

La momentul tragic al morții sale, Nicolae Iorga avea 69 de ani și lăsa în urmă o moștenire inestimabilă în domeniul istoriei și culturii românești. Trupul său a fost descoperit în apropierea Strejnicului și a fost înmormântat în aceeași zi la cimitirul Bellu din București.

Vezi și: De ce a renunțat la tron Regele Carol al II-lea. Cine l-a forțat să ia această decizie, de fapt 

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele