22 iul. 2023 | 11:19

”Mirosul nou-născuților” chiar există: cât de important este pentru părinți

ACTUALITATE
”Mirosul nou-născuților” chiar există: cât de important este pentru părinți

Dacă mai aveai dubii că un nou-născut are un miros specific, e cazul să renunți la ele. Studii de specialitate au arătat ceea ce mulți părinți știu deja: „parfumul” unui bebeluș era o realitate și chiar joacă un rol important în legătura afectivă părinte-copil.

”Mirosul nou-născuților” chiar există

Întrebați orice proaspăt părinte și o să vă spună cât de incredibil de plăcut miroase bebelușul său – câtă vreme scutecul a fost deja schimbat.

Se pare că nu este ceva subiectiv: „mirosul de nou-născut” chiar există și se pare că joacă un rol foarte importat în legătura afectivă părinte-copil.

În 2019, oamenii de știință japonezi au studiat componentele chimice care alcătuiesc mirosul nou-născutului, prelevând probe de pe capul celor veniți pe lume la Spitalul Universitar Hamamatsu.

Ei au descoperit că era compus din până la 37 de elemente olfactive volatile, dar compoziția varia de la bebeluș la bebeluș, acest fapt sugerând că fiecare dintre ei avea un miros subtil unic.

Componentele care alcătuiau mirosul bebelușilor erau puțin diferite datorită lichidului amniotic, lichidul care înconjoară fătul în uter, însemnând că acesta nu era sursa principală a mirosului.

Altă teorie susține că mirosul provine de la „vernix caseosa”, stratul de grăsime care acoperă pielea nou-născutului în ultimul trimestru de sarcină. Deși acest strat protector rezistă doar câteva ore după naștere, mirosul lui persistă pe piele și pe păr.

Cât de important este pentru părinți

Oricare ar fi sursa lui, este clar că mirosul nou-născutului este important pentru oameni și, firește, în primul rând, pentru părinții acestuia.

Cercetări din anii ’80 arată că 90% dintre mame pot să-și recunoască nou-născuții după miros, dacă petrec între 10 minute și o oră cu aceștia.

Perceperea acestui miros produce eliberarea de substanțe responsabile cu crearea „stării de bine” în creier. Un studiu din 2013 demonstrează că mirosul nou-născutului duce la eliberarea dopaminei în părțile creierului responsabile cu recompensa.

Experimentul s-a desfășurat pe un eșantion de 30 de femei. Jumătate din ele născuseră, iar cealaltă jumătate nu aveau copii. S-a constatat că mamele au avut o reacție mai puternică.

Acest fapt a dus la concluzia că mirosul nou-născutului ar putea ajuta la crearea unei puternice legături afective între mame și bebelușii lor.

„Aceste date sugerează că acest miros specific al corpului nou născutului ar putea acționa ca un catalizator al mecanismelor de relaționare afectivă”, au scris autorii studiului.

Această relaționare pare să fie reciprocă, numeroase alte cercetări afirmând că și bebelușii percep mirosul mamelor. Studiile pe șoareci relevă faptul că puii se orientează după miros, când vor să fie alăptați. Și studiile pe oameni sugerează același lucru: bebelușii recunosc și reacționeză doar la mirosul mamei, atunci când vor să fie hrăniți.

Există chiar dovezi că feții nenăscuți reacționează diferit la diverse mirosuri și gusturi încă din uter, ceea ce sugerează faptul că perceperea mirosurilor joacă un rol important în prima parte a vieții.

Studiile au mai arătat și că oamenii detectează surprinzător de exact și „mirosul omului bătrân”, fiind capabili să spună dacă o persoană este tânără sau bătrână doar după miros.

Specialiștii nu au însă nicio idee despre mecanismul din spatele acestei competențe stranii, specificând, totuși, că „mirosul omului bătrân” nu este neapărat unul neplăcut.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele