Meteorologii explică de ce avem vreme extremă în luna mai, cu ninsori și temperaturi ridicate în aceeași zi. Acum 80 de ani, în luna mai erau -16 grade
Luna mai este considerată de meteorologi cea mai instabilă lună a primăverii, când putem să avem parte de temperaturi ridicate, ploi și chiar ninsori – toate într-o singură zi. Mirela Polifronie, meteorolog în cadrul ANM, a declarat pentru Playtech.ro că după temperaturile scăzute din ultima perioadă ne așteaptă o încălzire treptată și ușoară însă nu în toate regiunile.
Temperatura medie lunară multianuală pentru luna mai este de 18 grade Celsius în extremitatea sud-vestică a Olteniei, iar în zonele de câmpie valorile sunt cuprinse între 16-18 grade Celsius, iar la munte temperaturile medii se situează între 6 și 12 grade Celsius. Însă vremea a fost una instabilă în ultimele 24 de ore: am avut parte de ninsori la munte, ploi abundente și temperaturi scăzute în toată țara.
De ce am avut parte de ninsori în luna mai
Potrivit specialiștilor aceste modificări bruşte ale vremii se produc din cauza poziției centrilor barici de pe continentul european, ţara noastră fiind influenţată fie de cicloni mediteraneeni sau de dorsala anticiclonului azoric, fie de maximul barometric est-european sau, mai rar, chiar de anticiclonul nord-african.
Ieri a nins puternic în zonele montane, iar circulația pe mai multe drumuri din țară a fost îngreunată din cauza zăpezii. Totodată, ieri 8 mai, în zona Moldovei a fost cea mai friguroasă zi din ultimii 60 de ani
Ninsori puternice au fost și la Rânca în județul Gorj, iar traseele montane au fost închise pentru că au fost acoperite cu zăpadă.
„Să știți că încă într-adevăr am avut temperaturi mai coborâte dimineața, apoi mai ridicate și apoi pe măsură ce am intrat în noapte, masa de aer rece existentă care a pătruns pe teritoriul țării noastre a făcut ca valorile de temperatură minime să fie de asemenea coborâte.
Ați văzut că în zilele trecute am avut dimineața în unele zone din țară chiar și pe parcursul zilei acel plafon de nori joși care au nu au făcut altceva decât ca temperatura aerului să nu crească mai mult de 11-12 grade, în zonele unde a apărut și soarele temperatura aerului s-a dus spre valori ceva mai ridicate”, a declarat Mirela Polifronie, meteorolog ANM, pentru Playtech.ro.
În timp ce în Suceava și Gorj au fost înregistrate ninsori abundente la munte, în Bistrița-Năsăud vântul a suflat cu putere și a fost nevoie inclusiv de intervenția pompierilor, după ce un acoperiș s-a prăbușit peste mai multe mașini parcate.
Vremea se încălzește treptat de zilele următoare
Meteorologul ANM a spus că zilele următoare vremea se va încălzi treptat, însă nu în toate regiunile.
„Vestea bună ar fi că aceste temperaturi vor fi în creștere zilele următoare, o creștere treptată, iar în funcție de nebulozitate de asemenea vor fi regiuni din țară cu temperaturi aproape ridicate sau ușor ridicate de norma perioadei și în alte regiuni unde va apărea și soarele temperaturi ceva mai ridicate, acum depinde și de pătrunderea aceasta de masă de aer mai rece.
În acest moment cu datele pe care le avem tendința ar fi de creștere, însă nu ar fi exclus ca în anumite intervale, în următoarele două săptămâni, în funcție de evoluția sistemelor frontale să mai avem și zile cu temperaturi ceva mai coborâte însă în general tendința ar fi de creștere”, a mai subliniat Mirela Polifronie.
Aceasta a spus că vremea va fi mai caldă în special în Vestul țării, iar în zona Moldovei vremea va rămâne rece.
„Este o încălzire treptate și nu este o încălzire uniformă, nu în toate regiunile. De exemplu, mâine temperaturile vor fi ridicate în Vest în restul țării și unde va pătrunde o masă de aer rece vom avea temperaturi mai scăzute față de normal.
Joi avem o creștere ușoară a temperaturilor, iar în Vest și Nord-Vest vor fi aproape de normalul perioadei. Însă vineri din nou mai scad temperaturile în toată țara, inclusiv în zona litoralului, iar până vineri avem minime de 12 grade Celsius și maxime care vor ajunge undeva la 16-17 grade Celsius.
Care a fost cea mai mare temperatură înregistrată în luna mai versus cea mai scăzută
- Cea mai ridicată temperatură înregistrată în luna mai a fost pe 27 mai 1950 la Mărculeşti (jud. Călăraşi). În aceeaşi zi, s-au înregistrat maximele absolute și la stațiile meteorologice București-Filaret (36,6 oC) și București-Afumați (35,5 oC). Alți ani în care temperaturile au depășit 30 de grade Celsius sunt: 2006, 1996, 1969, 1958, 1950;
- Cea mai scăzută temperatură înregistrată în luna mai a fost în 1940. Este vorba de zilele de 14 și 15 mai când s-au înregistrat -16,0 ºC, la staţia meteorologică Vf. Omu,
- Temperaturi minime foarte scăzute, în luna mai, s-au mai înregistrat şi în anii: 2007, 1995, 1988, 1976, 1965, 1952. Anul 2007 s-a remarcat prin numărul mare de staţii meteorologice, 37, la care au fost înregistrate temperaturi minime absolute, mai ales în zilele de 2 şi 3 mai, în cea mai mare parte, valorile fiind sub 0,0 ºC, iar în zona montană sub -11,0 ºC (-11,2 ºC la Călimani şi -11,8 ºC la Ceahlău Toaca).