21 aug. 2023 | 11:17

Miracolul razei X a lui Röntgen: povestea celei mai cunoscute fotografii din istoria omenirii care a schimbat lumea pentru totdeauna

ȘTIINȚĂ
Miracolul razei X a lui Röntgen: povestea celei mai cunoscute fotografii din istoria omenirii care a schimbat lumea pentru totdeauna

Wilhelm Conrad Röntgen, un fizician de mare introspecție și dăruire pentru meșteșugul său, a fost o figură care s-a ferit de lumina reflectoarelor. Află în ce constă misterul razei X a cunoscutului cercetător și care e povestea celei mai cunoscute fotografii din istoria omenirii.

Povestea lui Röntgen este una a persistenței liniștite și a descoperirii accidentale care ar schimba pentru totdeauna cursul științei și medicinei. În calitate de profesor la Universitatea Würzburg din Franconia, aspirațiile lui Röntgen le-au reflectat pe cele ale nenumăraților alți oameni de știință – de a câștiga recunoașterea de la colegii săi și de a contribui la corpul colectiv de cunoștințe.

Cu toate acestea, călătoria sa a luat o turnură dramatică când o întâlnire întâmplătoare cu un fenomen enigmatic a aprins o frenezie mediatică, propulsând descoperirile sale în lumina reflectoarelor globale. În acea seară fatidică de 8 noiembrie 1895, Röntgen s-a trezit cufundat în laboratorul său, adâncindu-se în misterele tuburilor catodice.

O imagine care ar putea fi considerată printre cele mai uimitoare din istoria științei. În anul 1895, a avut loc un eveniment de pionierat, atunci când Wilhelm Röntgen dezvăluia portretul inaugural cu raze X. Pentru realizările sale inovatoare, Röntgen a fost mai târziu onorat cu Premiul Nobel pentru Fizică în 1901.

Reprezentarea surprinsă a fost nimeni alta decât mâna iubitei sale soții Bertha, verigheta ei strălucind proeminent. Această singură imagine l-a propulsat pe Röntgen în lumina reflectoarelor globale, asigurându-i statutul de luminare internațională.

Înțelegând rapid implicațiile profunde pentru medicină, lumea s-a mirat de noul potențial descoperit. Röntgen a botezat această descoperire drept radiații X, sau mai succint, raze X. Apelativul, „X”, ales datorită conotațiilor sale enigmatice, aliniind enigma neexploratului și a obscurului.

Astfel, a fost o strălucire neașteptată pe un ecran fluorescent îndepărtat care i-a captat atenția, o strălucire aparent neafectată de razele catodice. Intrigat și forțat de curiozitatea științifică, Röntgen s-a angajat într-o investigație intensă pentru a descoperi sursa acestei iluminări eterice. În timpul acestei călătorii, el a făcut o revelație revoluționară: razele catodice, la impactul unui tub vid de sticlă, au dezlănțuit o formă complet nouă de radiație imperceptibilă – razele X.

Aceste raze X recent descoperite au prezentat o capacitate uimitoare de a pătrunde într-o varietate de materiale, de la metale la lemn și chiar la corpul uman. Înarmat cu această perspectivă profundă, Röntgen a recunoscut importanța împărtășirii descoperirilor sale cu comunitatea științifică în general.

Abandonând reticența obișnuită, el a scris un articol meticulos de 10 pagini intitulat „Despre un nou tip de raze”, care a fost prompt acceptat de Proceedings of the Würzburg Physical-Medical Society. În această piesă esențială, Röntgen a inventat termenul „raze X”, semnificând natura necunoscută și enigmatică a radiației, un nume care a rezistat în ciuda denumirilor alternative.

Articolul, deși concis și rezervat, nu a avut suporturi vizuale însoțitoare care ar fi putut să-i amplifice impactul. Asta era pe cale să se schimbe. Cu 90 de plicuri, fiecare conținând articolul și fotografiile, Röntgen s-a angajat într-o misiune de a împărtăși revelația sa cu colegii fizicieni din Europa.

Amanda Röngten și o radiografie a mâinii acesteia

Amanda Röngten și o radiografie a mâinii acesteia. Cea mai cunoscută fotografii din istoria omenirii care a revoluționat știința.

Miracolul razei X constă într-o descoperire accidentală

Franz Exner, un fost coleg de clasă și profesor de fizică experimentală la Viena, a jucat un rol neașteptat în vârtejul care a urmat. O adunare la casa lui Exner, cu fotografiile lui Röntgen, a dus la publicarea unui articol în principalul cotidian din Viena, Die Presse, care anunță o „descoperire senzațională”.

În urma acestei furtuni mediatice, descoperirea lui Röntgen a reverberat peste granițe. Ziarele germane și britanice au preluat povestea, recunoscându-i gravitatea și semnificația. Potențialul razelor X de a pătrunde în corpul uman a aprins imaginația, stârnind speranțe de a revoluționa diagnosticul medical. British Medical Journal a subliniat natura revoluționară a lucrării lui Röntgen, prezicând o transformare în tehnologia imagistică care va capta chiar și imaginația celor neinițiați.

Cu toate acestea, odată cu răspândirea rapidă a acestei descoperiri revoluționare, au venit consecințe nedorite. Au apărut speculații cu privire la potențialul ca razele X să privească prin îmbrăcăminte, încălcând intimitatea. Companiile au valorificat aceste preocupări, făcând reclamă pentru „îmbrăcămintea de corp cu raze X” și valorificând anxietățile societății.

Progresul științific nu așteaptă pe nimeni, iar razele X ale lui Röntgen nu s-au oprit în fața speculațiilor inutile. Laboratoarele din întreaga lume s-au grăbit să reproducă și să perfecționeze metodele lui Röntgen. Aceste raze s-au dovedit esențiale în localizarea obiectelor străine în corpul uman, permițând diagnostice fără intervenții chirurgicale invazive. Adoptarea razelor X s-a extins dincolo de aplicațiile medicale, inclusiv expedițiile militare echipate cu aparate cu raze X pentru localizarea gloanțelor și diagnosticarea fracturilor.

În mijlocul acestui vârtej, smerenia lui Röntgen a rămas constantă. În ciuda avalanșei de recunoaștere și laude, el a ales să nu-și patenteze descoperirea, crezând că aparține binelui mai mare al umanității. A publicat doar câteva lucrări suplimentare pe acest subiect, optând pentru o viață mai liniștită de explorare științifică.

Moștenirea lui Röntgen s-a extins dincolo de domeniul academic. Descoperirea sa a pătruns în literatură, romanul lui Thomas Mann „Muntele magic” dedicând un capitol unei examinări cu raze X, explorând teme filozofice ale progresului și umanității. Titlul capitolului, „Doamne, văd!” surprinde uimirea și revelația care au definit descoperirea revoluționară a lui Röntgen.