24 ian. 2023 | 18:43

Ministrul moldovean al Apărării, despre cererea de sisteme de apărare aeriană a Chișinăului: „Șansele de a le primi sunt reduse”

ULTIMA ORĂ
Ministrul moldovean al Apărării, despre cererea de sisteme de apărare aeriană a Chișinăului: „Șansele de a le primi sunt reduse”

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatii, a confirmat că Moldova a cerut partenerilor săi occidentali sisteme de apărare aeriană, într-o mișcare care marchează o schimbare față de politica țării de a nu căuta să cumpere arme letale din Occident.

Moldova vrea sisteme de apărare

Nosatii – care a participat săptămâna trecută la reuniunea Grupului de contact pentru apărare din Ucraina de la Ramstein, Germania – a recunoscut într-un interviu acordat RFE/RL că șansele de a primi astfel de armament defensiv sunt reduse în momentul în care prioritatea principală a aliaților occidentali rămâne livrarea de arme către Ucraina.

„Nu este la fel de ușor ca o țară să spui: „Vreau asta și vreau aia” și să speri că cineva ți le va da”, a declarat Nosatii, adăugând că discuțiile cu țările occidentale pe această temă sunt „în curs”.

Poziția Republicii Moldova privind solicitarea de arme occidentale s-a schimbat în urma mai multor incidente la granița sa cu Ucraina, unde rachete rusești doborâte de Ucraina au căzut pe teritoriul moldovean.

Rachetele rusești lansate din Marea Neagră pentru a lovi ținte din vestul Ucrainei zboară, de asemenea, deseori deasupra părții de nord-est a Moldovei.

În prezent, țara nu dispune de sisteme de monitorizare a apărării aeriene.

„Războiul din Ucraina a arătat că statutul de neutralitate al Republicii Moldova și discuțiile despre demilitarizarea Moldovei nu mai sunt de actualitate”, a declarat Nosatii.

Moldova ar putea fi pregătită ca zonă de pregătire de către Rusia

Oficialii ucraineni au avertizat în repetate rânduri că regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova, care s-a desprins în 1990, ar putea fi folosită ca zonă de pregătire pentru operațiuni rusești împotriva Ucrainei sau a Republicii Moldova, care are, de asemenea, o graniță și o istorie comună cu România, membră NATO.

Transnistria este o fărâmă de teritoriu care se învecinează cu Ucraina, unde sute de trupe rusești rămân dislocate de dinainte de căderea comunismului, în ciuda obiecțiilor Chișinăului.

„Prezența ilegală a trupelor rusești în Transnistria demonstrează clar că narațiunea ‘neutralității’ ne-a fost impusă”, a declarat Nosatii.

„Conducerea Republicii Moldova a cerut în repetate rânduri retragerea acestor trupe, dar ele sunt încă aici, ceea ce dovedește că „neutralitatea” noastră este doar declarativă”.