21 sept. 2023 | 14:01

Ministerul Muncii, primele măsuri după tragedia de la Călimănești. S-a demarat de urgență o anchetă

ULTIMA ORĂ
Ministerul Muncii, primele măsuri după tragedia de la Călimănești. S-a demarat de urgență o anchetă

Inspecția Muncii a transmis, joi, într-un comunicat de presă că a întocmit o comisie de anchetă după explozia de la Călimanești din Vrancea. Patru persoane au murit, printre care și un tânăr de 29 de ani, iar alte cinci au fost rănite. Între timp, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a venit cu noi precizări în cazul tragediei.

Val de anchete după tragedia de la Călimănești

Inspecția Muncii, instituție aflată în subordinea Ministerului Muncii, a anunțat azi că o comisie formată din specialiști va conduce ancheta de la Călimănești.

„În urma evenimentului produs în data de 21.09.2023, pe raza localității Călimănești, județul Vrancea, în care au decedat 4 lucrători și alți 5 au fost răniți, inspectorul general de stat adjunct al Inspecției Muncii, Mihai Nicolae Ucă, a emis o Decizie prin care a stabilit componența comisiei de cercetare a evenimentului, din care fac parte inspectori de muncă din cadrul Direcției Control Securitate și Sănătate în Muncă din Inspecția Muncii și din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea. Conform Art.29, alin.(1), lit.C din Legea nr. 319/2006, Inspecția Muncii cercetează evenimentele „în cazul accidentelor colective generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile”, a transmis Inspecția Muncii.

Comisia trebuie să stabilească ce reglementări au fost încălcate și cui îi revine vina pentru tragedie.

Ce spune CNAIR despre tragedia de la Călimănești. Avea sau nu aviz constructorul

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a venit cu clarificări în cazul tragediei de la Călimănești. Reprezentanții instituției au transmis faptul că documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire pe şantierul lotului 1 a fost realizată pe baza tuturor avizelor necesare, obţinute inclusiv de la Transgaz. 

Cronologia avizelor

  1. Studiul de Fezabilitate a fost elaborat de SC Consitrans SRL București, iar indicatorii tehnico- economici au fost aprobați prin HG nr.903/ 13.07.2022.
  2. Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC) a fost realizată de SC Consitrans SRL, în baza tuturor avizelor necesare obținute inclusiv de la Transgaz:

– Aviz favorabil Transgaz nr. 219/2197 din 04.01.2021

– Aviz favorabil CTE Transgaz nr.387/29.11.2021

În baza acestei documentații, MTI a emis Autorizația de Construire nr.11 din 27.03.2023.

  1. A fost elaborat Proiectul Tehnic (PT) tot de către SC Consitrans SRL și aprobat în CTE CNAIR, în data de 22.07.2022.

„Prin decizia Directorului General al CNAIR a fost desemnată, în data de 22.05.2023, echipa de consultanță a proiectului, constituită din angajați ai DRDP Iași. Această echipă de supervizare a emis Ordinul de Începere a lucrărilor în data de 29.03.2023.5. Antreprenorul, prin subcontractantul de specialitate, a depus la Transgaz Documentația Tehnică necesară relocării efective a conductei de gaz care intersectează autostrada”, explică CNAIR.

Anterior, Transgaz a precizat într-un comunicat de presă că firma de construcții nu a avut avizul necesar pentru mutarea conductei de gaz.

CNAIR a precizat antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii.