13 dec. 2023 | 15:19

Miniroboții din țesut uman au devenit realitate. Cum ar putea ajuta medicina, în viitor

ACTUALITATE
Miniroboții din țesut uman au devenit realitate. Cum ar putea ajuta medicina, în viitor
Gizem Gumuskaya

Medicina regenerativă ar putea să fi primit un nou instrument în arsenal: oamenii de știință au creat roboți din țesut uman.

Vezi și: Viitorul e deja aici: Oamenii de știință, la un pas de a inventa cyborg-ul cu inteligență artificială

Roboții în miniatură, din țesut organic, specialitatea acestor oameni de știință

Deși pot fi mici, roboții care se auto-asamblează sunt puternici. Un studiu demonstrează potențialul lor în vindecare și tratamentul bolilor.

Echipa și-a demonstrat deja abilitățile în robotică biologică în 2020, odată cu crearea Xenoboților, făcuți din celule embrionare de broască.

Au reușit chiar să proiecteze Xenoboți astfel încât să se poată reproduce într-un mod în care niciun animal sau plantă vii nu o face, ceva ce nu fusese văzut niciodată înainte.

Cercetătorii nu erau siguri dacă capacitățile incredibile ale Xenoboților erau într-un fel legate de originea lor de amfibie, așa că au vrut să afle dacă roboții biologici ar putea fi creați și din celulele altor organisme. Și de ce să nu înceapă cu celule umane?

Punctul de plecare pentru cei mai noi roboți, numiți antroboti, este o singură celulă umană adultă prelevată din trahee.

Aceste tipuri de celule sunt acoperite de structuri minuscule asemănătoare părului numite cili, care ajută la menținerea particulelor mici din plămâni.

Vezi și: INTERVIU Povestea impresionantă a unei românce care a ajuns inginer aerospațial la Agenția Spațială Europeană: De la meridianele României la Orion

Următorul pas, miniroboți din țesut uman

Manipulând condițiile lor de creștere în laborator, echipa a reușit să încurajeze celulele să se reproducă în organoide pluricelulare cu cili orientați către exterior.

Au apărut câteva variante diferite ale antrobotilor, cu forme ușor diferite și dimensiuni cuprinse între 30 și 500 de microni.

„Spre deosebire de Xenoboți, acestea nu necesită pensete sau bisturie pentru a le da formă, și putem folosi celule adulte – chiar și celule de la pacienți în vârstă – în loc de celule embrionare”, a explicat creatorul lor, studentul de doctorat Gizem Gumuskaya.

Echipa a observat că atunci când un grup de antroboți a fost adăugat la neuroni crescuți în laborator, care fuseseră deteriorați prin zgârierea stratului de celule, minunățiile miniaturale erau încurajate în creșterea de noi celule pentru a umple golul. Trebuie să reții că antroboții sunt făcuți din celule de trahee, nu din neuroni.

Oamenii de știință au fost surprinși de capacitățile lor, care deschid un întreg potențial de aplicații în boli neurologice, leziuni tisulare și administrare de medicamente.

Faptul că celulele cresc natural într-o gamă atât de largă de structuri, și că teoretic ai putea recolta propriile celule ale unui pacient pentru acest proces, limitând astfel șansele de reacții imune adverse, înseamnă că probabil abia atingem suprafața posibilităților.

Vezi și: Descoperire incredibilă în știință: Ce au reușit cercetătorii să facă pentru pacienții cu probleme cerebrale

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele