05 oct. 2023 | 08:32

Milioane de șoferi români, fără RCA. Îți vine să nu mai scoți mașina din parcare, soluția găsite de autorități. Amenzi de până la 2.000 de lei, în poștă

ACTUALITATE
Milioane de șoferi români, fără RCA. Îți vine să nu mai scoți mașina din parcare, soluția găsite de autorități. Amenzi de până la 2.000 de lei, în poștă

În teorie, RCA este supranumită asigurarea obligatorie auto pentru că orice șofer care circulă cu mașina pe drumurile patriei trebuie să o aibă. Din păcate, milioane de autoturisme sunt neasigurate, iar dacă intri în accident cu una, îți repari singur mașina, indiferent cine a fost de vină.

Autoritățile române speră să facă o treabă semnificativ mai bună în a-i identifica pe șoferii români care nu au polițe RCA valabile pe teritoriul României. În acest scop, vor să instaleze o serie stufoasă de camere de supraveghere care vor facilita identificarea și sancționarea șoferilor problematici. Amenzile de circulație vor ajunge direct în poștă pentru cei aproximativ trei milioane de șoferi fără asigurare auto obligatorie.

Citește și Se schimbă legea RCA, toți șoferii din România trebuie să știe. Nu mai scapi fără nici când ești parcat

Amenzi de până la 2.000 de lei pentru șoferii români

Un pic ciudat este că milioanele de șoferi români fără RCA conduc relaxați în trafic pentru simplul fapt că nu există un sistem automatizat care să-i sancționeze. Sunt amendați doar în situația în care în care îi oprește poliția pentru altceva, le cere asigurare și văd că aceasta nu există. Dacă verificare se va realiza fără ca oamenii să fie opriți, lucrurile se eficientizează.

„Monitorizare prin mijloace electronice similare cu monitorizarea rovinietei pe drumurile naţionale. E o practică întâlnită în ţările europene. (…) Se vor folosi camere deja existente. E în interesul tuturor”, a precizat Valentin Ionescu, director general în cadrul sectorului de Asigurări şi Reasigurări din ASF, potrivit Prima News.

Citește și Mișcări de trupe pe piața asigurărilor RCA din România, confirmate de ASF. Un nou jucător ia locul Euroins și City Insurance

Se schimbă legea RCA pentru șoferii din România

Polițele RCA vor putea fi suspendate când mașina nu este folosită, fie din vina șoferului, fie a unei probleme tehnice la autoturism. Din păcate, o astfel de flexibilitate sporită pentru șoferi ar putea duce la creșterea prețurilor la asigurări.

”Există multe situații în care anumite categorii de șoferi vor suspendarea contractului RCA. Pentru a oferi posibilitatea am venit cu un proiect care aduce ajustări la legea RCA care se referă şi la această schimbare, dar mai sunt şi altele care vin odată cu noua directivă europeană care vine în 2024*(…)

Poate fi suspendată poliţa RCA de către cel asigurat dacă are mașina avariata şi va sta în service mult timp, sau daca rămân fără permis trebuie să vina cu o dovada ca e suspendat drept de circulație Solicităm către poliţie suspendarea dreptului de circulaţie a maşinii”, a explicat, Valentin Ionescu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele