15 apr. 2023 | 09:35

Miezul Pământului este înconjurat de un ocean antic: ce au descoperit geologii

ACTUALITATE
Miezul Pământului este înconjurat de un ocean antic: ce au descoperit geologii

Interiorul Pământului adăpostește multe secrete, dar ele nu se pot ascunde pentru totdeauna de geologi.

Într-un nou studiu publicat în revista Science, cercetătorii care au analizat date extinse de imagistică seismică din Antarctica au descoperit ceea ce ei cred că este material de pe „podeaua” antică a unui ocean, subsumat de interiorul Pământului de-a lungul a multe milioane de ani.

De asemenea, cercetătorii au descoperit un strat „subțire” și vizibil dens, prins în limita miez-manta, la aproximativ 2.000 de mile sub suprafață.

„Analizând mii de înregistrări seismice din Antarctica, metoda noastră de imagistică de înaltă definiție a găsit zone subțiri anormale de material, oriunde am sondat”, a declarat coautorul studiului Edward Garnero, profesor la Școala de Explorare a Pământului și Spațiului din Arizona, într-un comunicat de presă.

Ce se află în centrul Pământului

Studiul echipei a urmărit undele seismice de rezonanță emise de cutremure, despre care au observat că încetinesc drastic în anumite părți. Aceste petice care împiedică viteza sunt cunoscute sub numele de zone de viteză ultra-joasă (ULVZ), care se prezintă mai mult sau mai puțin sub formă de munți.

„Grosimea materialului variază de la câțiva kilometri la zeci de kilometri”, a spus Garnero.

„Acest lucru sugerează că vedem munți în miez, în unele locuri de până la cinci ori mai înalți decât Muntele Everest”.

Din măsura în care undele seismice au fost încetinite într-un strat atât de subțire din punct de vedere geologic, cercetătorii sugerează că ULVZ-urile trebuie să fie compuse dintr-un material al unui ocean antic, mult mai dens decât mantaua din jur.

Deși acest lucru a fost postulat de geologi înainte, datele cercetătorilor sugerează că acești munți ar putea înconjura întregul nucleu. Cercetătorii cred că pot juca un rol crucial în determinarea modului în care căldura scapă din miezul topit al Pământului. În plus, este probabil ca acest material oceanic să ajungă să fie reutilizat, pentru a forma podeaua oceanelor de astăzi.

„Investigațiile seismice, cum ar fi ale noastre, oferă imaginea cu cea mai înaltă rezoluție a structurii interioare a planetei noastre și constatăm că această structură este mult mai complicată decât se credea odinioară”, a declarat autorul principal Samantha Hansen, profesor de științe geologice la Universitatea din Alabama, în comunicat.

„Cercetarea noastră oferă conexiuni importante între structura Pământului superficial și adânc și procesele generale care conduc planeta noastră”.